De ce brazii în ghiveci nu sunt soluția cea mai potrivită?
Deși prezentată în ultimii ani ca o soluție sustenabilă, achiziția unui brad în ghiveci nu este o decizie atât de prietenoasă cu natura pe cât ar crede oamenii. Organizația Mai Mult Verde vine cu o serie de precizări în această problematică.
Pentru ca cineva să poată planta în natură un brad crescut în ghiveci și să aibă garanția că acesta se prinde, ar trebui să îndeplinească unele condiții greu de atins în condiții normale. Adică, bradul ar trebui să fie cât mai mic (maximum 1 m), dar în același timp, rădăcinile ar trebui să aibă minim 1 m lungime, susțin reprezentanții ONG-ului de mediu. Prin urmare, înseamnă din start că un brad cu șanse de supraviețuire ar trebui să atingă o înălțime totală de 2 m.
Apoi bradul în ghiveci ar trebui să fie ținut afară, niciodată în casă și să fie mutat în pământ după maxim 10-12 zile de la recoltarea în ghiveci. Toate aceste cerințe nu acoperă timpul dintre recoltarea acestuia, livrare, perioada sărbătorilor și plantare. Intervalul necesar este prea scurt.
Puține șanse de reușită
Brazii vor încerca să se adapteze noului mediu în care sunt replantați, dar dintre cei care vor ajunge să fie plantați puțini vor reuși să supraviețuiască. Șansele lor sunt foarte mici pentru că ei nu mai au energia necesară pentru a se adapta și, dintre cei care totuși vor reuși să înmugurească în primăvara, marea majoritate vor muri în următorii doi ani – fie din cauza faptului că nu mai au suficiente rădăcini, fie din cauza solului nepotrivit în care au fost plantați, concluzionează reprezentanții Mai Mult Verde.