Cum se completează „Formularul digital de intrare în România”?
Odată cu apropierea sărbătorilor, mai multe persoane sunt așteptate să ajungă în România. Întorși în vizită la rude sau doar într-o scurtă vacanță, toți oamenii care doresc să intre în țară trebuie să completeze Formularul digital de intrare în România. Această operațiune va putea fi efectuată doar electronic în aplicaţia plf.gov.ro, cu maximum 24 de ore de la trecerea frontierei.
Dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, pe baza cerinţelor operaţionale stabilite de autorităţile medicale, formularul digital este in instrument foarte util, simplu de utilizat de toate persoanele, însă în spate are o serie de interconectări complexe cu sistemul informatic al Poliţiei de Frontieră, cu aplicaţia Coronaforms care realizează managementul persoanelor infectate, dar şi cu evidenţa persoanelor.
Prin urmare, oamenii trebuie să completeze toate câmpurile într-un mod cât mai corect pentru că aplicaţia face validări cu bazele de date ale statului şi va semnala orice greşeală. Mai mult decât atât, declararea unor date false în Formular intră sub incidența prevederilor Codului Penal și se pedepsește conform legii. Formularul se completează de către toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale.
Care sunt pașii necesari?
Pentru autentificarea în aplicația plf.gov.ro, trebuie folosită o adresă validă de e-mail. După ce este introdusă aceasta, sistemul va trimite un mesaj și un link către acea adresă. Persoana va trebui să facă click pe linkul din e-mail. Persoanele care nu dețin o adresă de e-mail se pot adresa aparținătorilor sau unor persoane apropiate de încredere, pentru a completa formularul cu datele personale.
Odată accesată aplicația, la fel ca în cazul generării Certificatului Verde, se poate vizualiza întreaga listă cu formularele create de utilizator. Dacă este prima dată când deschideți platforma, nu se va afișa niciun Formular și deci trebuie creat unul nou prin apăsarea butonului „Formular nou”, în colțul din dreapta sus.
Instrumentul digital dezvoltat pentru Ministerul Sănătăţii şi autorităţile medicale vine în sprijinul realizării anchetelor epidemiologice. În formular se introduc date personale dar și cele despre țara în care s-a călătorit, inclusiv cele ale țărilor tranzitate în ultimele 14 zile.
Formularul se completează cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România sau în termen de 24 de ore de la trecerea frontierei. Acesta poate fi completat electronic de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator și nu trebuie tipărit. La final se salvează formularul în aplicație.
După citirea automată a acestor date, în aplicaţia Poliţiei de Frontieră, la intrarea în țară poliţistul primeşte confirmarea existenţei sau inexistenţei formularului digital de intrare în România. În funcţie de rezultatul verificării, datele sunt trimise către Direcţia de Sănătate Publică în vederea luării măsurilor ce se impun. DSP dispune dacă este cazul măsura carantinării. Măsura se comunică judeţului în care se duce la îndeplinire măsura carantinării, iar locaţia se va verifica de către structurile de ordine publică.
Ce se întâmplă cu cetățenii care vor ajunge la un punct de trecere a frontierei fără Formular?
Persoanele care se prezintă la punctele de trecere a frontierei fără formular vor avea obligativitatea de a-l completa într-un termen de 24 de ore. Necompletarea Formularului digital de intrare în România se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei.
În cazul în care membrii unei familii călătoresc împreună, formularul poate fi completat de un singur membru adult pentru toți membrii familiei. Toate formularele sunt stocate in infrastructura Sistemului informatic integrat Formular digital de intrare in România – SII-FDIR. Datele si informatiile continute in formularele completate sunt protejate prin solutii de securitate cibernetica asociate SII-FDIR, iar aceste date si informatii nu se transfera catre persoane sau state terțe.