Când majoritatea parlamentară nu doarme: băuturile energizante vor fi în curând interzise minorilor

În curând, minorii nu vor mai avea voie să cumpere băuturi energizante, iar elevilor care au împlinit vârsta de 18 ani le va fi mult mai dificil de a procura aceste băuturi în drumul spre școală. Acesta este rezultatul a unor inițiative parlamentare depuse de către majoritatea parlamentară din România numai la începutul toamnei. Arătând că se pot schimba lucrurile dacă există voință politică reală.


Proiectul de lege care reglementează vânzarea băuturilor energizante a fost adoptat luni de Senat. Astfel, în curând băuturile energizante nu vor mai putea fi comercializate sau oferite minorilor. Propunerea legislativă pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de băuturi energizante de către populaţie va fi transmisă Camerei Deputaţilor, pentru dezbatere şi vot în plen, în calitate de for decizional, informează Euronews România.

În luna septembrie reprezentantul PSD, deputatul Alfred Simonis, anunţa depunerea unor proiecte de lege prin care majoritatea parlamentară dorește să interzică comercializarea către minori a băuturilor energizante dar și a țigărilor electronice. Printre motivații se numără și faptul că energizantele conțin substanțe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central și reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor.

Când legea va intra în vigoare

Multe discuții despre schimbare pot fi contrazise de acest proiect de lege. Mai exact, rapiditatea cu care este aprobat de către majoritatea parlamentară a PSD+PNL, și cu sprijinul UDMR. Adică exact componența guvernamentală. La nici o lună de la introducerea inițiativei legislative, aceasta a fost deja aprobată de către Senat și înaintează în procesul decizional la Camera Deputaților.

Când va „Se interzice comercializarea şi publicitatea, inclusiv în mediul online, a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora, precum şi din proximitatea unităţilor de învăţământ preuniversitar pe strada de acces al elevilor în aceste unităţi (pe o rază de 1.000 de metri).

Foto: Harry Singh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *