Bilet de intrare la Panteonul din Roma

Începând din 3 iulie, vizitatorii care trec pragul Panteonului din Roma vor fi taxați cu 5 euro pentru a intra în faimosul monument. Introducerea unei taxe de intrare la unul dintre cel mai vizitat sit cultural al Italiei vine după ce un acord a fost semnat în martie de către Ministerul Culturii și oficialii bisericii.


Panteonul este o clădire în Roma, construită din beton roman și comandată de Marcus Vipsanius Agrippa pentru a servi drept templu pentru toți zeii Romei antice. A fost reconstruită de împăratul Hadrian, în jurul anului 126 e.n., iar din secolul al VII-lea a fost transformată într-o biserică creștină.

Este cea mai bine conservată clădire a Imperiului Roman și cea mai importantă clădire veche din lume cu acoperișul original intact. Deși identitatea arhitectului rămâne incertă, mulți îl desemnează pe Apolodor din Damasc drept autorul capodoperei.

Ministrul Culturii, Gennaro Sangiuliano, a spus că decizia este o chestiune de „bun simț”, având în vedere că multe alte instituții culturale din Europa percep bilet. Încasările din noua taxă de înscriere vor fi împărțite, guvernul primind 70% pentru acoperirea costurilor de întreținere, iar restul fiind destinat eparhiei Romei.

Vizitatorii cu vârsta sub 25 de ani vor plăti doar 2 euro, iar intrarea va fi liberă pentru rezidenții Romei, minori, persoanele care participă la Liturghie precum și personalul bisericii. Introducerea actualei taxe de intrare vine la 5 ani după ce guvernul anterior al Italiei a renunțat la planurile de a percepe de la vizitatori 2 euro.

Foto: Giuseppe D’amato