Noua marcă poștală a Franței plasează natura și pacea în centru

Marca poștală este o reprezentare oficială a țării care o emite. Imaginea corespunzătoare timbrului poștal de uz comun are o semnificație deosebit de importantă, deoarece este unul dintre simbolurile puternice ale Republicii, reprodus pe milioane de scrisori în Franța și în străinătate. Noul timbru reprezintă pe Marianne într-o manieră pașnică, inspirând încredere și hotărâre în fața provocărilor care îi așteaptă pe francezi.


La fiecare schimbare a mandatului de cinci ani al președintelui Franței, este tradițional ca noul președinte să aleagă marca poștală folosită în timpul mandatului. Este cumva o amintire a practicii romane de a bate monedă cu imaginea suveranului, însă la o scară mult mai mică și în special, mai democratică.

Tradiția franceză a fost menținută întotdeauna în timpul Republicii a cincea. Elementul vizual al acestui timbru are o semnificație deosebit de importantă. Fiind unul dintre simbolurile puternice ale Republicii și spiritului mandatului de cinci ani, lansarea sa este o oportunitate de a împărtăși mesaje importante.

Marianne este o figură simbolică a Republicii Franceze. În înfățișarea unei femei care poartă o șapcă frigiană, ea reprezintă Republica Franceză și valorile acesteia traduse prin motto-ul său: „Libertate, Egalitate, Fraternitate”. Este un simbol republican important și o icoană a libertății și democrației. „Marianne of the future”, adică numele noii mărci poștale, va înlocui „Marianne the committed”, reprezentarea folosită din 2018 până în prezent. Producția sa este un proces industrial cu 400 de milioane de unități timbre pe an.

Profilul Mariannei iese în evidență față de o plantă de fundal care se contopește cu parul ei castaniu, în spatele ei, un glob – pământul nostru. Aceste simboluri sunt cele ale viitorului nostru, ale locului primordial pe care natura trebuie să-l recapete pentru viitorul nostru. În ciuda urgenței provocării, chipul ei este senin. , pașnică și hotărâtă, Marianne liniștește, concentrată pe misiunea ei și ne invită la reconcilierea necesară a oamenilor și a viețuitoarelor.

Olivier Balez, ilustratorul tmbrului

Identificați pentru talentul lor și apartenența la mișcări artistice contemporane precum arta stradală sau arta cu cerneală, cincisprezece artiști renumiți sau promițători și-au oferit creațiile originale pentru a întruchipa noua Marianne. Ei au trebuit să reprezinte prin munca lor valorile și temele atemporale: Libertate, egalitate și fraternitate; Extinderea Franței; Conștientizarea urgenței tranziției ecologice; Secularismul; Suveranitatea industrială și independența Franței; Încredere; „Pentru toti”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a dezvăluit pe 7 noiembrie noua imagine a timbrelor „Marianne” la tipografia de timbre poștale Boulazac (Dordogne) în prezența lui Philippe Wahl, președinte și CEO al grupului La Poste.

Foto: La Poste Groupe