Festivalul de Film de la Veneția a început în plină grevă a artiștilor de la Hollywood

Cea de-a 80-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția a început miercuri, cu proiecția filmului de acțiune italian Comandante, ce are ca subiect cel de-al Doilea Război Mondial, transmite Euronews. Acesta a înlocuit filmul original de deschidere Challengers, cu actrița Zendaya, dar retras din cauza grevelor de la Hollywood, ceea ce înseamnă că multe alte vedete vor lipsi de la celebrul festival care durează până pe 9 septembrie.


În ciuda grevelor aflate în desfășurare la Hollywood, unele celebrități și-au anunțat prezența la Lido. Programul original a ieșit în mare parte nevătămat, însă din cauza restricțiilor la care s-au înhămat membrii sindicatului scenariștilor și actorilor Screen Actors’ Guild (SAG-AFTRA) presupune și nepromovarea proiectelor.

Cu toate acestea, deoarece unele filme au fost realizate în afara sistemului studiourile de la Hollywood, a fost confirmat oficial că Adam Driver este așteptat pe covorul roșu al Festivalului pentru a promova Ferrari-ul lui Michael Mann, în care interpretează personajul principal, pionierul italian de curse auto Enzo Ferrari. Aceleași condiții se aplică și lui Jessica Chastain pentru filmul lui Michel Franco, Memory, primul ei rol de la interpretarea ei câștigătoare de Oscar din The Eyes of Tammy Faye (2021). Este cazul și pentru Landry Jones și promovarea lui Dogman a lui Luc Besson; dar și Mads Mikkelsen pentru filmul The Promised Land al regizorului danez Nikolaj Arcel.

La festival va fi un contingent de talente internaționale, inclusiv celebra Tony Leung din Hong Kong, care va primi un premiu pentru întreaga carieră. Actrița Valerie Lemercier se numără printre talentele franceze prezente, pe când filmul lui Roman Polanski The Palace va fi reprezentat de Fanny Ardant și Joaquin De Almeida.

Din premierele la Veneția vor lipsi Emma Stone, care interpretează o creatură asemănătoare lui Frankenstein în Poor Things, și Bradley Cooper, care regizează și joacă în rolul principal în Maestro, film dedicat legendarului dirijor și compozitor Leonard Bernstein, mai transmite Euronews.

Ilustrație: Lorenzo Mattotti