Cuvintele anului 2023: inteligența artificială, autentic, rizz

Luna decembrie conține nu doar sărbători creștine sau frenezia consumeristă, ci și nomializarea cuvintelor anului. Oxford University Press, Collins Dictionary, precum și Merriam-Webster, au ales un cuvânt sau o expresie care a reflectat ultimele 12 luni și care are potențialul de a avea o semnificație culturală de durată sau oferă un instantaneu în istorie.


Cultura este într-o continuă schimbare. La fel și limba vorbită sau scrisă. Dacă în noiembrie, editorii Collins Dictionary și-au dezvăluit cuvântul 2023 drept „inteligență artificială”, iar editura americană Merriam-Webster a ales „autentic” drept cuvântul anului, editorul Oxford English Dictionary (Oxford University Press), a numit „rizz” drept câștigător din punctul lor de vedere.

Rizz, un cuvânt folosit pe scară largă în mediul online, este definit drept stil, farmec, atractivitate sau capacitatea cuiva de a atrage un partener romantic. Cuvântul se crede a fi o formă scurtă a cuvântului carismă, luată din partea de mijloc a cuvântului. Rizz poate fi folosit și ca verb, ce înseamnă a atrage, a seduce sau a flirta cu o persoană.

Dacă în primele două cazuri alegerile sunt bazate pe evoluția tehnologică sau pe fondul informațiilor dinspre zonele de conflic, Ucraina sau Israel, alegerea britanicilor este curioasă. Reprezentanții Oxford University Press declară că „rizz” a fost ales de experții lingvistici drept un exemplu interesant al modului în care limbajul poate fi format, modelat și împărtășit în cadrul comunităților, înainte de a fi preluat pe scară largă.

Nu doar experții au cântărit în această decizie, ci și membrii publicului care au votat pe rețelele de socializare pentru a restrânge lista scurtă de cuvinte alese de experți. Alegerile din acest an au inclus rizz, Swiftie, de-influență, dom de căldură. Reprezentanții de la Oxford au spus că este probabil ca în viitor mai multe cuvinte derivate din rețelele sociale și cultura internetului să fie folosite în limbajul de zi cu zi.