Italia este Invitata de Onoare la Salonul de Carte Bookfest 2023
Cea de-a XVI-a ediția a Salonului Internațional de Carte Bookfest, se va desfășura în perioada 24-28 mai 2023, la Complexul Expozițional Romexpo din București, în pavilionul B2. Invitatul de Onoare al acestei ediții va fi Italia. La standul Invitatului de Onoare, iubitorii de carte vor avea ocazia să participe la dezbateri, lansări de carte și întâlniri cu personalități ale vieții culturale și literare. Programul detaliat se poate citi mai jos.
La fel ca și în anii precedenți, publicul va avea acces gratuit atât în cadrul salonului cât și la toate evenimentele conexe ce vor avea loc pe toată durata Bookfest. Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România și cu sprijinul Ambasadei Italiei din București și al Institutul Italian de Cultură.
Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă. La ediția anterioară a Salonului Internațional de Carte Bookfest (București, 1-5 iunie 2022) au fost prezenți peste 170 de expozanți, programul celor cinci zile cuprinzând peste 400 de evenimente, de la lansări și dezbateri până la proiecții cinematografice şi evenimente interactive.
Miercuri, 24 mai
Ora 12:00 | Scena Arena
Deschiderea oficială BOOKFEST
Invitat special: Francesco Guida, autorul cărţii Cealaltăjumătate a Europei. De la Primul Război Mondial pînă în zilele noastre. Urmează deschiderea Standului Italiei
Ora 19:00 | Scena Arena
Vom vorbi prin numere sau numerele vor vorbi pentru noi?
Cu Piergiorgio Odifreddi și Mihai Prunescu, Liviu Ornea
Moderează Adrian Șerban
Algoritmi, aplicaţii,inteligenţe artificiale tot mai sofisticate cărora începem să le ceremsă vorbească, să scrie și să gîndească în locul nostru. Sîntem pe calesă trecem de la limbajul cuvintelor la cel al numerelor? Răspunsul ni-l oferă cineva care se pricepe bine la ambele: scriitorul și matematicianul Piergiorgio Odifreddi, autorul cărţii Dumnezeul logicii. Viaţa genială a lui KurtGödel, matematicianul filosofiei, tradusă din italiană de Liviu Ornea(Polirom, 2020).
Joi, 25 mai
Ora 11:00 | Standul Italiei
Întîlnire între profesioniști. Piaţa de carte în Italia
Moderează Marius Constantinescu, jurnalist cultural TVR
Prezentarea apariţiilor editoriale din Italia și intervenţii ale celor opt edituri italiene prezente la Bookfest– Edra Publishing, Erickson, Hoepli, Il Castoro, Keller, Mondadori Libri, Reggio Children, White Star, de Bruno Giancarli, Biroul Studii al AIE, cu participareaAsociaţiei Editorilor din România.
Ora 14:00 | Standul Bookfest Junior (A20)
Jucîndu-ne cu italiana– Laborator de introducere în studiul limbii italiene
Cu Anna Chiara Canova(Școala Italiană Aldo Moro, București)
Ora 16:00 | Standul Italiei
România, Italia. Istoria Peștelui, a Cizmei și a fetei care i-a cunoscut pe amîndoi
Cu Andreea Simionel
Moderează Bruno Mazzoni
Peștele este România, Cizma este Italia. Sînt cele două jumătăţi care formează romanul Male a est (Italo Svevo, 2022) de Andreea Simionel, publicat anul trecut. O perspectivă tînără, proaspătă, contemporană asupra emigraţiei, asupra consecinţelor sale emotive, asupra căutării propriei limbi și asupra scrierii ca răscumpărare. O întîlnire cu o autoare care – născută în România, în 1996, și stabilită la Torino, în Italia,
în 2007– a ales italiana ca limbă literară.
Ora 17:00 | Standul Italiei
Super-vîntură-lume. Orizontul de după colţ
Cu Stenio Solinas
Moderează Carmen Mușat
A fost odată plăcerea de a călători. Cu trupul, cu mintea, cu spiritul, mereu în căutarea următorului orizont de descoperit. Acestei plăceriși împletirii sale magice cu arta și cu pasiunea pentru poves tire Stenio So linas le- a dedicat Supervagamondo (Settecolori, 2022)– titlul în românăar putea
fi Super-vîntură-lume –, un jurnal de bord printre „călătorii și peisaje, locuri și întîlniri, mituri și snobisme“. O întîlnire cu privirea altundeva.
Ora 18:00 | Scena Arena
De la Viaţă la Vieţi. 20 de ani de povești între migraţii și artă
Cu Melania Mazzucco
Moderează Laura Napolitano
Cu 20 de ani în urmă, în 2003, Melania Mazzucco publica volumul Numele ei era Viaţă, tradus din italiană de Oana Boșca Mălin (Editura Polirom, 2006):cîștigător al Premiului Strega, tradus în întreaga lume, a fost unul dintre primele opere clasice din secolul al XXI-lea. Pornind de la acea poveste de familie – între emigraţie și dramă, vis și răscumpărare –, autoarea a continuat să exploreze poveștile de viaţă ale unor persoane mai mult sau mai puţin reale, mai mult sau mai puţin ilustre, mai mult sau mai puţin apropiate în timp, pînă la ultima carte, Self-Portrait. Il museo del mondo delle donne (Einaudi, 2022). O galerie de vieţi, de vizitat în întregime.
Vineri, 26 mai
Ora 11:00 | Standul Italiei
Dicţionar Hoepli Român de Valentina Negriţescu
Cu Marco Sbrozi, Rodica Zafiu, RoxanaUtale
Moderează Bruno Mazzoni
Cu peste 70.000 de cuvinte, 250.000 de echivalente și 140.000 de acc epţiuni, Dicţionarul Român de Valentina Negriţescu este caracterizat de claritatea și simplitatea abordării, fărăa ignora necesitatea de aoferi un instrument complet și știinţific. Este acordată o atenţie deosebită termenilor și expresiilor de uz comun și celor aparţinînd limbajelor sectoriale (neologismele, mass-media, politica, jargonul tinerilor,
noile tehnologii).
Ora 14:00 | Standul Bookfest Junior
Ochii fetelor. Povești adevărate, mari pasiuni și obiective posibile
Cu Vichi De Marchi
Moderează Tina Savoi
Fantezia stă în ochii celui care visează. Dacă acești ochi sînt și tineri, visul va fi ș i mai măreţ. Autoarea că rţilor La trottola di Sofia (Editoriale Scienza, 2014), Ragazze con i numeri (Editoriale Scienz a, 2018) și Ragazze per l’ambiente (Editoriale Scienza, 2021) ne călăuzește într-un univers atît magic, cît și real, unde temele importante (salvarea mediului înconjurător, cercetarea știinţifică, drepturile de gen) se
întîlnesc cu prospeţimea tinerilor cititori și a tinerelor cititoare.
Ora 18:00 | Scena Arena
Limbile noastre, noi limbi. Reflecţii asupramultilingvismului, a împletirii și metamorfozei limbajelor
Cu Helena Janeczek și Andreea Simionel
Moderează Federica Manzon
Limba a fost dintotdeauna considerată unul dintre factorii de identitate pentru o persoană, o comunitate,o naţiune. Dar în noul sat global, deschis deplasărilor și împletirilor interculturale, încetează să mai fie o singură haină de îmbrăcat și devine ceva diferit, organic,schimbător. Helena Janeczek a debutat în limba germană cu volumul de poezii Ins Freie, în 1989, a fost distinsă cu Premiul Strega,
în Italia, în 2018, pentru Fata cu Leica, tradus din italiană de Liviu Ornea (Editura Art, 2019), și va dialoga cu Andreea Simionel și Federica Manzon.
Sîmbătă, 27 mai
Ora 12:00 | Scena Arena
Despre solenoizi, orașe și alte universuri. Călătorie în scrierea secolului XXI
Cu Nicola Lagioia și Mircea Cărtărescu
Moderează Bruno Mazzoni
În faţa răspîndirii tehnologiilor digitale și a felului în care acestea captează atenţia oamenilor, devenind o obișnuinţă, se naște întrebarea care este rolul scrierii în secolul al XXI-lea. Care sînt întrebările pe care și le pun autorii? Reușesc ei încă să intercepteze și să rezoneze cu schimbările societăţii,ale locurilor ei, ale persoanei și ale minţii sale? Un dialog conștient despre marile sisteme, între două voci importante ale literaturii europene contemporane.
Ora 16:00 | Standul Italiei
Doar adevărul, nimic altceva decît adevărul
Cu Vanni Santoni
Moderează Oana Boșca Mălin
Ce formă areadevărul? Unde se ascunde? Îl putem găsi pe căile religiilorși ale filozofiilor spirituale,ale mindfulnessși ale substanţelor psihedelice, explorate de protagonistadin La verità su tutto (Mondadori, 2022)de Vanni Santoni? Și dacă adevărul ne apără de rău, cum putemsă ne simţim bineîn epoca post-adevărului? O întîlnire în sens invers, parcurgînd înapoi curentul fake-ului.
Ora 17:00 | Scena Arena
Suflet mediteraneean. Cîntul Siciliei literare
Cu Pietrangelo Buttafuoco
Moderează Angelo Piero Cappello
Dintre punctele cardinale ale sufletului latin, briza cea mai caldă bate dinspre sud: dinspre întinderea albastră a Mediteranei, dinspreţărmurile luminoase ale Siciliei și dinspre poveștile infinite care au apărut sau au ajuns pe insulă de-a lungul secolelor. Romancier și eseist, actor,sicilian d.o.c., Pietrangelo Buttafuoco ne conduce printre pagini, amintiri, autori și iubiridintr-o zonă unică.
Ora 18:00 | Scena Arena
O moarte la Veneţia. Prima an chetă a investig atorului
Canaletto
Cu Matteo Strukul și Oana Sălișteanu, Marius Constanti-
nescu, Aurora Firţa-Marin
Moderează Denisa Comănescu
Povestea oficială ne spune că Giovanni Antonio Canal, supranumit Canaletto, a fost unul dintre cei mai importanţi pictori din secolul al XVIII-lea, renumit pentrupanoramele din Veneţia și din lagună. În romanul său Cimitirul din Veneţia, tradus din ita liană d e Oana Sălișteanu (Editura Humanitas
Fiction, 2023), Matteo Strukul adaugă, însă, și o notă de thriller: o crimă atroce și unmister ascuns într-un tablou, pe care trebuie să-l deslușească Canaletto însuși.
Duminică, 28 mai
Ora 12:00 | Scena Arena
Cum s-a îndrăgostit cultura română de Italia
Cu Marcello Veneziani
Moderează Carmen Mușat
Relaţia puternică dintre Italia și România merge dincolo de sufletul latin pe care îl au în comun cele două limbi, reverberînd în pasiunea cu care marii scriitori, filozofi și dramaturgi româ ni (E mil Cioran, Mircea Elia de, Eugène Ionesco) au privit î ntotdeauna cultura italiană. Povestea unei relaţii intelectuale și sentimentale relatată de autorul cărţii Imperdonabili. Cen to ritratti di maestri sco nvenienti (Marsilio, 2021).
Ora 15:00 | Standul Italiei
Dante. O enigmă pentru 700 de ani
Cu Matteo Strukul, Tania Radu și Cristina Gogianu
Moderează Denisa Comănescu
La șapte secole de la moartea sa în 1321, farmecul lui Dante Alighieri și al celei mai renumite opere ale sale nu pălește deloc. Ba mai mult, continuă să stimuleze noi traduceri și interpretări ale Divinei Comedii și romane aventuroase precum cel al lui Matteo Strukul, Dante Enigma, traducere din italiană de Gabriela Lungu (Editura Humanitas Fiction, 2022). Conversaţii despre mitul dantesc între un autor de thrillere istorice, un critic literar și o cercetătoare în domeniul literaturii italiene.
Ora 16:00 | Scena Arena
Graffiti de ieri, de aziși de mîine
Cu Vanni Santoni
Moderează Vincenzo Tamarindo
De la prima gură de aer pe care o trag în piept, fiinţele umane desenează cu fantezie pereţii care le înconjoară. O făceau și în Antichitate, schiţînd creaturi fantastice în peșteri; continuă să o facă și azi, pe zidurileorașelor devenite pînze pentru street art; o vor face și mîine, între universuri și metaversuri. Istoria trecută și viitoare a graffiti-ului, în întîlnirea dintre autorul cărţii Dilaga ovunque (Laterza, 2023) şi Vincenzo Tamarindo.