Teatrul Naţional din Târgu Mureş prezintă, după Paști, continuarea poveștii lui Dănilă Prepeleac
Dănilă Prepeleac, Judecători, Scaraoschi, un proces, draci, fel de fel de animale, Ion Creangă însuşi, umor cât încape, un univers familiar şi totodată nou, într-o reinterpretare inedită şi efervescentă a operei marelui scriitor din Humuleşti. Teatrul Național din Târgu Mureș prezintă „Jap-Jap / Poc-Poc” de Daniel Oltean, după texte de Ion Creangă, în regia lui Silviu Oltean. Premiera a avut loc în 23 februarie, iar următorul spectacol are loc pe 23 aprilie.
Povestea inițială scrisă de Ion Creangă prezintă rolul experienței în viața omului și necesitatea depășirii cât mai multor încercări pentru a căpăta mai multă minte. Considerată o mostră de umor românesc din secolul al XIX-lea, „Dănilă Prepeleac” a atras atenția criticilor literari prin limbajul său ingenios și prin trăsăturile definitorii ale personajelor principale, preluând temele sale principale din folclorul european.
Dramaturgul Daniel Oltean, fost procuror DIICOT şi laureat al premiilor UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2017, a pornit în demersul de față de la ideea că adesea ne imaginăm cum ar putea continua povestea după ce citim ultima frază din ea: …şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi. Adică nu s-a mai întâmplat nimic cu personajele? Au avut o viaţă atât de fericită încât nu se mai poate povesti nimic despre ea? Adică anostă? Pentru un personaj, lipsa oricărei aventuri, a oricărui conflict, nu înseamnă decât că nu mai există.
Am încercat să-l trezim pe Dănilă Prepeleac din prăpastia de plictiseală ivită după ce Ion Creangă l-a lăsat fericit până la adânci bătrâneţi. Pentru că pare greu de crezut că diavolul pe care l-a păcălit s-a resemnat pur şi simplu şi şi-a văzut şi el de treburile lui. Desigur, răzbunarea diavolului ar fi putut veni în multe şi ingenioase forme. Dar trăim într-o societate în care legea trebuie să primeze şi diavolul e dispus să apeleze la ea. Iar formula cea mai firească este de a da în judecată pe acela care te-a păcălit şi păgubit. Aşa că fericitul Dănilă se trezeşte în mijlocul unui proces. Om versus drac. Judecători, martori, acuzare, apărare. Unde e adevărul? Cine e vinovatul? E justiţia capabilă şi dispusă să meargă până la capăt? Foarte multe întrebări.
Daniel Oltean
Din distribuţie fac parte actorii: Radu ANASTAS, Gabriela BACALI, Delia BĂLAŞA, Rareş BUDILEANU, Alexandru-Andrei CHIRAN, Csaba CIUGULITU, Mihai CRĂCIUN, Claudia Erika DOMOKOS, Bianca FĂRCAŞ, Costin GAVAZĂ, Cristian IORGA, Ştefan MURA, Dana PANCU, Liviu PANCU, Luchian PANTEA şi Ale ŢIFREA.
Regia artistică e semnată de Silviu OLTEAN, scenografia îi aparţine Alinei PENŢAC, coregrafia a fost concepută de Paul CIMPOIERU, sufleor este Iolanda BELBE, iar regia tehnică este asigurată de Teodora CRÄCIUN.
Spectacolul conţine lumini stroboscopice, are o durată de 1 oră şi 45 de minute şi este recomandat persoanelor cu vârsta de peste 12 ani. Următoarea reprezentaţie va avea loc vineri, 21 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Mare.
Foto: Cristina Gânj