Cartea prințului Harry depășește recordurile de vânzări

Cartea prințului Harry impresionează nu doar din punct vedere al dezvăluirilor din interiorul familiei regale britanice, ci și din cel al vânzărilor. Volumul autobiografic, scris precum un roman, însă presărat cu detalii senzaționaliste a fost achiziționat în timp record, tirajele originale fiind epuizate în primele zile.


Rezervă” este o carte de o onestitate necruțătoare, plină de dezvăluiri, revelații și lecții de viață cu greu învățate despre eterna putere a iubirii de a învinge suferința. Astfel se prezintă cartea, cu titlul original „Spare”, publicului cititor. Care au năvălit să cumpere autobiografia încă din primele zile, spărgând noi recorduri pentru cartea cea mai repede vândută vreodată.

În SUA, volumul a avut un tiraj de 2,5 milioane, iar doar în prima zi au fost vândute 1,4 milioane. Spre comparație, același număr de cărți a fost vândut de către președintele Barack Obama abia în prima săptămână. În Marea Britanie, în prima zi au fost înregistrate 400.000 de vânzări, însă tirajul a fost mult mai redus decât dincolo de Oceanul Atlantic.

Situația în România

Volumul semnat de prințul Harry a avut o vânzare bună și în România, reprezentanta Editurii Nemira declarând că se situează în topul celor mai rapide vândute cărți în luna lansării. Tirajul inițial a fost deja epuizat, însă noul tiraj de 25.000 exemplare, va fi disponibil de miercuri, 18 ianuarie, în librării.

Ana Nicolau a declarat la Marius Tucă Show, că la licitația pentru drepturile de publicare s-au prezentat nouă edituri din România. În decizia prințului Harry au fost luate în considerare, pe lângă prețul licitat, abordarea și viziunea editurii, precum și o scrisoare trimisă de catre editor autorului.

De la momentul câștigării licitației, au avut 2 luni la dispoziție pentru traducerea în limba română, la care au participat 4 traducători, niciunul neavând acces la întregul manuscris până cu puțin timp înainte de lansare. Cartea este primită de lumea literară cu critică deoarece sunt folosite tehnici mai degrabă tabloide și mai puțin de literatură sau memorialistică. Rămâne de văzut cum va fi recepționată de cititori pe parcursul următoarei perioade.