Concert Extraordinar de Anul Nou la Ateneul Român (4 ianuarie)
Evenimentul organizat de Fundaţia Calea Victoriei, și intitulat „O călătorie muzicală în Veneția”, va avea loc miercuri, 4 ianuarie 2023, de la ora 19:00, la Ateneul Român. Concertul Extraordinar de Anul Nou, ce se află la a IX-a ediţie, va conține acordurile splendide ale muzicii clasice, arii și duete celebre în interpretarea sopranei Rodica Vică și a baritonului Alexandru Constantin, acompaniați de Symphactory Orchestra, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.
Publicul prezent la acest concert va fi încântat de compoziţiile lui Vivaldi, Monteverdi, Mozart, Rossini, Verdi și Donizetti, de un univers sonor care îi vor purta într-o călătorie nostalgică în mijlocul orașului pe ape, Veneția, celebrând inefabilul vieții și perenitatea artei.
Soprana Rodica Vica este una dintre cele mai apreciate artiste din generația sa, în țară și străinătate. Este câștigătoarea a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale: Premiul I la Concursul Internaţional de muzică barocă „La Stravaganza” Cluj-Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Bună Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreţi.
Baritonul Alexandru Constantin este solist la Opera Naţională Română din Iaşi și la Opera Naţională din Bucureşti. De-a lungul carierei sale excepționale a interpretat cu succes rolurile Don Giovanni din opera omonimă de W. A. Mozart, Enrico din ,,Lucia di Lammermoor” și Belcore din ,,Elixirul Dragostei” de G. Donizetti, Contele de Luna din ,,Il Trovatore”, Silvano din Bal Mascat, Germond din ,,La Traviata” de G. Verdi.
Dirijorul Tiberiu Soare, unul dintre cei mai carismatici și apreciați dirijori români, atrage în sălile de concerte un public numeros, de toate vârstele, prin două daruri speciale: pasiunea cu care dirijează și talentul extraordinar de povestitor. Este unul dintre principalii promotori ai muzicii clasice și ai muzicii de operă în rândul tinerilor și al publicului larg, autor a două cărți realizate împreună cu Fundația Calea Victoriei: „Pentru ce mergem la Operă?” și „Nouă povești muzicale”.
Ansamblul de tineri muzicieni Symphactory Orchestra abordează repertorii variate, de la baroc la muzica modernă, de la cameral la simfonic și operistic. A participat la festivaluri precum „George Enescu”, „Mozartissimo”, „Simfonii de vara”, „Zilele Europei la Casa Lipatti”, „Bucharest Music Film Festival”. Symphactory Orchestra este partenerul de suflet al Fundației Calea Victoriei care oferă publicului seri memorabile din seria de concerte „I love Classics”, care prezintă mari compozitori, și „Concertul Extraordinar de Anul Nou”.