Ideo Ideis aduce 32 de artiști în Alexandria pentru a oferi training și mentorat trupelor de teatru de liceeni

La cea de-a 17-a ediție, revenirea Festivalului de teatru tânăr acasă, în comunitatea din Alexandria, marchează și revederea cu mentorii și trainerii a căror prezență la Ideo Ideis a devenit deja o tradiție. Între 15 și 21 august, adolescenții din 10 trupe de teatru vor fi ghidați de o echipă de 32 de artiști de referință, într-o săptămână de explorări prin teatru și arte alăturate. Liviu Pintileasa, Florentina Țilea și Gabriel Răuță se alătură în acest an mentorilor, iar printre noutățile absolute ale ediției se numără două ateliere unde participanții vor experimenta procesul de creație din spatele machiajului de scenă și realității virtuale. 


Fiecare dintre cei 150 de liceeni va alege un fel nou în care să-și provoace creativitatea în unul dintre cele 10 ateliere de arte alăturate. Pe lângă fotografie, muzică, dans, film și scriere creativă, în premieră în istoria festivalului, participanții sunt invitați să facă primii pași în lumea machiajului de teatru, alături de make-up artistul Sofia Iorga, sau pot testa creația și producția VR, în cadrul atelierului multimedia susținut de Marius Cătălin Hodea.

Lista profesioniștilor care vor prelua rolul de traineri în programul atelierelor de arte alăturate continuă cu fotojurnalistul Bogdan Dincă, muzicienii Alexandru Cordonean și Iulia Panici (Via Dacă), coregrafii Simona Dabija, Ioana Marchidan, Răzvan Rotaru, Filip Stoica (Scuze, noi!) și Mariana Gavriciuc, dramaturga Mihaela Michailov și regizoarea Andreea Borțun – unul dintre fondatorii Ideo Ideis. Timp de trei zile, pentru participanți, artele vor deveni instrumente de (re)conectare la sine și la ceilalți.

Programul de mentorat în detaliu

Întâlnirile cu mentorii le vor oferi trupelor de liceeni inspirație și motivație, amplificând căutările creative din timpul atelierelor și încurajându-i pe adolescenți să le continue în parcursul lor personal și în comunitățile din care fac parte. Mentorii Ideo Ideis #17 sunt: Alexandru Papadopol, Dana Rogoz, Judith State, Andreea Grămoșteanu, Marius Florea Vizante, Gabriel Răuță, Liviu Pintileasa, Florentina Țilea, Istvan Teglas și Maria Obretin. Întâlnirile cu ei (re)creează spațiul safe unde nu există răspunsuri greșite, ci doar chestionări curajoase ale prezentului.

Programul de mentorat și ateliere va fi întregit și la această ediție de evenimente dedicate publicului de toate vârstele din Alexandria – comunitatea în care s-a născut festivalul de teatru tânăr în urmă cu 16 ani. Pentru adolescenții din trupele de teatru, dar și pentru iubitorii de teatru și film din oraș, Ideo Ideis #17 vine cu o selecție și mai bogată de evenimente în aer liber: spectacole de teatru pentru cei mari și cei mici, proiecții outdoor, întâlniri cu artiști și profesioniști care regândesc implicarea comunitară, dar și ateliere creative la care publicul va fi invitat să se înscrie.

Mai multe detalii despre evenimentele speciale din cadrul ediției cu numărul #17, precum și programul complet vor fi anunțate în curând, la adressa: ideoideis.ro/festivalul

Foto: Matei Bumbuț