Cine a câștigat premiile celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF)?

Câștigătorii celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 25 iunie, la Gala de decernare a premiilor, organizată în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Filmul Casa noastră/ Utama, debutul regizorului Alejandro Loayza Grisi, a fost desemnat marele câștigător din acest an și a fost recompensat cu Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro. Producția boliviană i-a cucerit și pe spectatorii TIFF. În urma voturilor acordate de cinefilii prezenți la festival, filmul a obținut și Premiul Publicului, în valoare de 2.000 de euro, oferit de MasterCard.


O poveste impresionantă despre un cuplu de crescători de lame care se confruntă cu seceta, Casa noastă/ Utama s-a remarcat prin ,,abordarea cinematografică simplă, curată și poetică a regizorului’’. Prezent la eveniment, acesta a urcat pe scena galei pentru a ridica Trofeul Transilvania, înmânat de actrița islandeză Halldóra Geirharðsdóttir, membră a Juriului Competiției Oficiale, alături de regizorul Bogdan George Apetri, producătoarea Gülin ÜstÜn, regizorul Srdan Golubović și Carlos Rodríguez Ríos, Directorul Festivalului de Film de Autor din Barcelona.

Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro, i-a revenit cineastului Guðmundur Arnar Guðmundsson, recompensat pentru ,,universul credibil, original și strălucitor” pe care a reușit să îl creeze în Făpturi de vis/ Beautiful Beings. Pentru rolurile excepționale din filmul Amanți de o noapte/ The Night Belongs to Lovers, actorii Laura Müller și Schemci Lauth, au fost distinși cu Premiul pentru cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim.

Foto: Casa Noastră

,,Un film ce pornește de la o bucată de viață concretă și firească, dar care ajunge să se transforme într-o subtilă și profundă viziune asupra existenței’’, Ficțiune despre viață/ Feature Film About Life (r. Dovile Sarutyte) a obținut Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de CEMACON. O Mențiune specială i-a fost acordată actriței Eszter Csonka, pentru rolul din filmul Tandrețe/ Gentle (r. Laszlo Csuja, Anna Nemes).

Miracol, cel de-al doilea lungmetraj regizat de Bogdan George Apetri, a obținut Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de euro (constând în role de film și servicii de post-producție), oferit de Cinelab România. Premiul Zilele Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Banca Transilvania i-a fost acordat Alinei Grigore, autoarea filmului Crai Nou, distins în 2021 cu Marele Premiu la San Sebastián.

Piața Unirii din Cluj-Napoca

Juriul ZFR a acordat și o Mențiune Specială filmului Om-Câine, în regia lui Ștefan Constantinescu. Cel mai votat film autohton la această ediție, Capra cu trei iezi, debutul lui Victor Canache, a fost distins cu Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Dacin Sara și înmânat pe scena galei de Mircea Geoană, Secretar General Adjunct NATO.

Un moment special a fost cel al discursului actriței Maia Morgenstern, câștigătoarea Premiului de Excelență, pentru cele peste patru decenii din viață dedicate scenei și marelui ecran.

Acest moment al omagiului mă emoționează foarte profund, în mod sincer. E un moment al evaluării. Când te întrebi, la ce a trebuit să renunți? Și sunt profund recunoscătoare TIFF și tuturor celor care au făcut posibil acest moment. Sunt recunoscătoare fiecăruia dintre dumneavoastră!

Maia Morgenstern

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, în valoare de 5.000 de euro, în servicii constând în echipament, cameră, electrică și grip oferite de CutareFilm, i-a fost acordat filmului Aurică, viață de câine, regizat de Mihai Dragolea. În aceeași secțiune, juriul a oferit și două Mențiuni speciale filmelor Moștenirea, regizat de Marian Fărcuț, și Fragmentări, regizat de Miruna Minculescu. Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea ZFR, a fost cucerit de lungmetrajul Imaculat, regizat de Monica Stan și George Chiper-Lillemark.

Documentarul Pentru mine tu ești Ceaușescu, regizat de Sebastian Mihăilescu, a fost desemnat câștigător al Premiului secțiunii What’s up, Doc?, în valoare de 2.000 de euro, oferit de TenarisSilcotub. În aceeași secțiune, devenită competițională începând cu această ediție, a fost acordată și o Mențiune specială filmului Atlantida/ Atlantis, în regia lui Yuri Ancarani. Lista completă a premiilor poate fi consultată pe site-ul festivalului.

Filmele premiate la TIFF 2022 vor avea parte de proiecții speciale duminică, pe 26 iunie, în ultima zi de festival.

Premii în cadrul programelor TIFF

Premiul “Full Moon Script Contest” pentru cel mai bun episod pilot de serial/miniserie, în valoare de 1.500 euro – Squash a bug for me, scenariu de Alex Olteanu

Transilvania Pitch Stop

  • Premiul Chainsaw Europe, constând în servicii de post-producție în valoare de 25.000 de euro – Avanos, regizat de Panagiotis Charamis, produs de Konstantinos Baliotis – 2D2R (Grecia)
  • Premiul de dezvoltare Transilvania Pitch Stop, oferit de Avanpost Media & TIFF, în valoare de 5.000 de euro – 40, Maria Luisa Boulevard, regizat de Kristina Spassovska, produs de Maya Vitkova-Kosev – Viktoria Films (Bulgaria)
  • Premiul Centrului Național al Cinematografiei Republica Moldova, oferit în cadrul Transilvania Pitch Stop, în valoare de 1.500 euro – As Shadows Fade, regizat de Burcu Aykar, produs de Muge Ozen (Turcia)
  • Premiul CoCo, oferit de Connecting Cottbus Co-Production Market – Where Elephants Go?, regizat de Gabi Sarga și Cătălin Rotaru, produs de Gabriela Suciu-Pădurețu – Atelier de Film (România)
  • Premiul VILLA KULT Development, în valoare de 500 de euro, dedicat cheltuielilor de dezvoltare și cercetare pentru un proiect din Romania/Moldova – Light, regizor Maxim Baraliuc, producător Ana Volosinovici – MADS (Republica Moldova)

Competiția Locală

  • Premiul Competiției Locale, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania, și servicii de producție în valoare de 15.000 de euro pentru următorul proiect de film al regizorului, acordate de Numa Film – Emilia Hosu are H.I.V, regizat de Ioana Păun
  • Mențiune specială a juriului, constând în servicii de post-producție în valoare de 7.000 de euro, oferite de Numa Film – Dragoste în vremea coronei/ Szerelem a korona idején, realizat de Szucher Ágnes-Bernadett

Alte premii

Bursa Alex. Leo Șerban, în valoare de 2.500 de euro, oferită în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim – proiectul Nu mă lăsa să mor, lungmetraj în dezvoltare, semnat de Andrei Epure și Ana-Maria Gheorghe

Mențiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Șerban, în valoare de 500 euro, oferită de Asociația Festivalul de Film Transilvania – proiectului Cinefilia, dezvoltat de Andreea Alexandra Vraja

Mențiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Șerban, în valoare de 1.000 de euro, acordată în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim unui tânăr actor român care s-a remarcat într-un scurtmetraj sau un lungmetraj a cărui premieră a avut loc în anul 2021 – Conrad Mericoffer, pentru rolul din Câmp de maci

Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, oferit de TV5 Monde, Institutul Francez, RFI România – L’Événement, regizat de Audrey Diwan (Franța)