Cum să vizitezi virtual muzeele din zona rurală a Moldovei și Munteniei?
Platforma Muzee de la sat a apărut la inițiativa unor tineri din Botoșani și Iași, al căror proiect a câștigat, prin concurs, co-finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Prin intermediul acestuia, 29 de muzee din zona rurală a regiunii Moldova beneficiază de o îmbunătățire a imaginii lor în mediul online. În prezent, se pot vizita virtual un total de 53 de muzee din Estul și Sud-Estul României.
Platforma a fost lansată pe 1 decembrie 2021 și cuprinde tururile virtuale a 29 de muzee din 27 de sate. Turul virtual al fiecărui obiectiv cultural este unul 3D interactiv, realizat cu echipament de înaltă performanță. În plus, acestea sunt integrate și în Google Street View, Google Maps și Google Earth.
În septembrie 2021 a debutat etapa de culegere a datelor și a durat 21 de zile. În această perioadă, echipa s-a deplasat la fiecare obiectiv cultural și a adunat informațiile care să vă ghideze în turul virtual. În total, au fost parcurși peste 5500 de km în cele 8 județe ale Moldovei. Pentru ca materialele să ajungă în această formă au fost necesare câteva săptămâni de prelucrare.
O altă țintă a proiectului este de a perfecționa imaginea muzeelor, acest lucru făcându-se cu ajutorul fotografiilor, al textelor documentate și al videoclipurilor de prezentare. În prezent, proiectul inițiat de Cosmin Murarașu, Ionuț Teoderașcu, Nicoleta Felea, Siliva-Alexandra Nistor, se poate mândri cu 53 de muzee vizitate, 18 județe străbătute, peste 8.500 km parcurși și peste 10.000 de fotografii făcute.
Lista muzeelor de la sat poate fi întregită prin participarea directă a oamenilor. Cei care doresc pot să adăuge unul sau mai multe muzee de la sat pe platformă, completând formularul de pe website, aceștia urmând să fie contactați în cel mai scurt timp.
Platforma www.muzeedelasat.ro este gratuită și disponibilă în limbile română și engleză. Proiectul este realizat de Real Tour Ro, co-finanțat de AFCN și susținut de Europa FM și De la sat, un proiect editorial dedicat mediului rural. În viitor, este vizată extinderea proiectului „Muzeul – de pe uliță pe ecran” la nivelul întregii țării. În acest fel se va obține o radiografie a muzeelor din spațiul rural românesc.