„Borders-Graniţe, o lume fără graniţe, limitele libertăţii individuale” la Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov

Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov (FFIR) ajunge la ediţia cu numărul XIV şi va avea loc între 14 august şi 4 septembrie în mai multe locaţii din zona Râşnov şi Braşov. Mai exact ediţia de anul acesta se va desfăşura în Râşnov, Braşov, Codlea, Feldioara, Crizbav, Felmer, Vulcan şi Hărman. Tema principală a acestei ediţii FFIR este concentrată în jurul ideii de graniţe-borders un concept ce îşi propune să răspundă la întrebări şi provocări multiple ce ţin de libertăţile individuale şi creative.


Ca în fiecare an, FFIR reuneşte o selecţie de filme care au legătură cu tema principală a festivalului. În plus, în cadrul FFIR organizatorii au pregătit numeroase activităţi precum dezbateri şi workshop-uri, concerte, expoziţii de artă, piese de teatru, lansări de carte şi altele.

Afişul oficial al FFIR îşi propune să fie un punct focal pentru tema graniţe-borders şi aduce în atenţia opiniei publice importanţa şi esenţa acestui concept. Urmăriţi paginile de Facebook şi Instagram ale FFIR pentru update-uri şi mai multe informaţii despre #FFIR2022.

Deşi evoluţia societăţii din ultimele secole, industrializarea, tehnologizarea, globalizarea, educaţia şi cultura au schimbat paradigma anumitor graniţe dintre oameni, esenţa hotarelor a rămas aproape neschimbată. Astăzi, în cele mai dese cazuri, ne raportăm la graniţe în funcţie de interesul personal. E bine când suntem avantajaţi de lipsa lor, dar alteori vrem ca ele să fie securizate.

Mihai Dragomir, directorul Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov.

De aceea, problema hotarelor este mai actuală ca oricând şi necesită necesită dezbateri publice pentru a căuta soluţii paşnice, a depăşi neînţelegerile şi a găsi răspunsuri la întrebările care frământă omenirea:

  • Care graniţe sunt mai importante, cele teritoriale sau cele din mintea noastră?
  • Cât suntem dispuşi să cedăm pentru o lume fără graniţe?
  • Unde sunt limitele libertăţii individuale?

Acestea şi multe altele sunt întrebările la care se va încerca găsirea unor răspunsuri la ediţia a XIV-a a Festivalului de Film şi Istorii de la Râşnov, eveniment cultural organizat de Asociaţia Mioritics şi Asociaţia Râşnov Society, și certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe.