„Politica nu poate fi evitată, dar impactul asupra concursului este limitat”, spun organizatorii Eurovision
Este naiv să credem că instituțiile culturale pot fi complet separate de ceea ce se întâmplă în lume, iar invazia Ucrainei a fost atât de extraordinară încât a necesitat o reacție excepțională, a declarat șeful Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) pentru EURACTIV după ce ediția 2022 a concursului Eurovision a fost câștigată de Ucraina.
Noel Curran este directorul general al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU), care reunește organizații publice de presă din 55 de țări europene. Acesta a vorbit cu EURACTIV, pe marginea Eurovision, organizat în acest an la Torino, ediția din 2022 fiind considerată una dintre cele mai politice de până acum după decizia de a exclude Rusia în urma invaziei Ucrainei.
Nu este întotdeauna posibil ca vreo instituție culturală, radiodifuzor sau federație sportivă să pretindă că politica nu se petrece în jur. A crede că toată lumea este complet separată de ceea ce se întâmplă în lume este naiv, declară directorul EBU.
Organizatorii Eurovision spun că fac tot posibilul pentru ca evenimentul să fie cât se poate de apolitic. Decizia de a exclude Rusia din ediția acestui an este de fapt explicată în această cheie, posibilele boicoturi față de artiștii ruși ar fi concentrat atenția și mai mult pe aspectul politic.
Deși există anumite dinamici politice, rezultatul principal al evenimentului nu este influențat de politică atât de mult pe cât cred unii oameni, subliniază Curran. Cu toate acestea, ideea că orice instituție culturală poate fi 100% separată de ceea ce se întâmplă în societatea mai largă este naivă. Deci, când Rusia a invadat Ucraina, a fost un eveniment atât de dramatic și extraordinar încât a necesitat un răspuns. Întregul interviu în engleză se poate citi la acest LINK.
TVR face precizări referitoare la situaţia creată de anularea rezultatului votului juriului României de către EBU
Prin intermediul unui comunicat de presă TVR a ținut să precizeze că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei, însă acesta nu a fost luat în calcul. Explicația vine dintr-un mesaj transmis reprezentanţilor ţărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunţării rezultatelor votului juriilor naţionale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00). EBU a comunicat că:
„În analiza voturilor date de juriile naţionale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (‘irregular’) în rezultatele a şase ţări. Pentru a respecta Instrucţiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare ţară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări cu vot similar).”
În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor şase ţări, nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor „modele de vot neregulate”, o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România.