125 de ani de la înființarea Glyptoteket

Muzeul extraordinar din capitala Danemarcei a împlinit în această duminică 125 de ani de existență. Cu această ocazie, administratorii Glyptoteket au organizat mai multe activități și evenimente unice, la care localnicii cât și turiștii au participat cu entuziasm.


Totul a început într-o vilă din Valby, când producătorul de bere și patron al artelor, Carl Jacobsen, a construit o grădină de iarnă și sculptură în casa sa privată pentru colecția sa de artă. În 1882, bererul avea atât de multe sculpturi încât și-a deschis colecția publicului. Colecția a crescut, iar Jacobsen a trebuit să găsească decoruri noi și mai mari mai aproape de oraș. În 1888, Carl și soția sa Ottilia Jacobsen și-au prezentat publicului colecția lor de artă modernă. În schimb, statul și administrația orașului Copenhaga urma să ofere un teren și să contribuie la construirea unei clădiri pentru opere de artă.

Nu voiam să-l construiesc să fie un muzeu obișnuit. Am vrut să construiesc un Templu al Frumuseții în care Arta să poată vorbi tuturor.

Carl Jacobsen la inaugurarea Glyptoteket, 1 mai 1897

Cu toate acestea, Jacobsen nu a fost mulțumit de locația din Piața Dante. El credea că locația este „oarecum îndepărtată” și, mai mult, că „cartierul până la Tivoli, destul de plebean, nu era mai atrăgător”. Dar așa a ieșit. Glyptoteket, așa cum îl cunoaștem astăzi, s-a deschis publicului în 1897, iar viziunea lui Jacobsen cu muzeul a fost clară: „Arta Vie aparține oamenilor vii! Dar nu trebuie să fie numai proprietatea omului bogat, trebuie să fie atât de mult spre bucuria omului de rând, încât să simtă și puterea frumosului.

La 1 mai, s-au împlinit 125 de ani de când Glyptoteket și-a deschis pentru prima dată porțile publicului. Și viziunea fondatorului Carl Jacobsen pentru Glyptoteket a fost clară; construirea unui templu al frumuseții pentru bucuria oamenilor. În concordanță cu viziunea fondatorului, sălile Glyptoteket au fost restaurate la culorile lor originale, așa că muzeul va sta la fel de magnific ca atunci când ușile s-au deschis pentru prima dată în 1897.

Vizitatorii au putut să se delecteze cu muzica corului Musica Ficta și a compozitoruluiDi Garbi care au performat în Grădina de iarnă, cu interpretarea actorului Peter Gantzler a discursului fondatorului de la deschiderea oficială, dar și să afle mai multe despre arhitectura unică, colecțiile și istoria muzeului într-o serie de tururi ghidate interesante, cum ar fi:

„Construcția berăriei. Descoperirea fațadei”

În acest tur, explorăm arhitectura exterioară a Glyptoteket-ului, de la fațada frontală și cupola emblematică până la decorarea fațadei din spate și simboluri care atrag fire spre antichitate și spre istoria propriei berări.

„Optur! Descoperirea arhitecturii Glyptoteket”

Glyptoteket este o simfonie de artă și arhitectură, care anul acesta își poate sărbători cea de-a 125-a aniversare. În acest tur, ne îndreptăm privirea către poveștile minunate și pline de povești care se ascund în decorațiunile și detaliile din tavanul muzeului.

„Marea dragoste a lui Carl”

Povestea lui Glyptoteket este indisolubil legată de marea dragoste pentru sculptură a producătorului de bere Carl Jacobsen. În 1888, a donat enorma sa colecție de artă statului danez și a depus semințele pentru Glyptoteket. Experimentați capodoperele și favoritele din colecția producătorului de bere.

Foto și Video: Glyptoteket