ICR trebuie „scos din zona trocurilor politice“ (2015); dubla măsură a lui Iohannis și PNL în 2022

„ICR este o instituție care ține de ceea ce numim diplomație publică. Este o instituție creată pentru a duce imaginea pozitivă a României mai departe, pentru a arăta unei lumi întregi, care este valoarea enormă a culturii românești, care sînt valorile noastre și care sînt credințele noastre.” Declarațiile președintelui Iohannis din 28 aprilie 2015 se pare că nu se mai aplică în 2022, când PNL este co-autorul politizării Institutului Cultural Român.


„Eu cred că ar fi nevoie de o dezbatere publică pentru a reuși, împreună, să vedem ce dorim de fapt de la ICR, cum vrem să restructurăm institutul, să îl facem performant în sensul menționat. E nevoie de profesioniști, de oameni care știu cum se construiește un proiect cultural, ce înseamnă managementul cultural, în sec XXI. […] După ce știm aceste lucruri, poate reușim să scoatem ICR din zona trocurilor politice și să îl introducem în zona diplomației politice“, declara Iohannis în urmă cu 7 ani.

Observator Cultural a scos această declarație din arhivă și a făcut-o publică. Declarațiile nu au fost făcute în noiembrie 2021, cînd Liviu Jicman, propus de PNL, venind chiar din bătătura Cotro­ceniului, a ajuns președintele ICR (cu audierea lui în Senat ținută la secret), și nici în martie 2022, cînd „trocurile politice“ pentru numirea directorilor de la reprezentanțele ICR din străinătate au revoltat o țară întreagă.

Dubla măsură a șefilor PNL

Tot în aprilie 2015, Alina Gorghiu declara, în conferință de presă: „uite ce surpriză: domnul Boroianu, din partea lui Tăriceanu, este propus director la ICR. Încă un exemplu prin care PSD ne arată disprețul față de o instituție de importanța celei pe care ICR o reprezintă și propune un om politic“. (…) „ICR nu e tarlaua PSD, nu e obiect de troc cu Tăriceanu, ci ar trebui să fie o instituție respectată, unde nu ar trebui să mai punem oameni politici“.

ICR nu e „tarlaua PSD“, dar nici tarlaua PNL, subliniază Observator Cultural. Membrii PNL precum Cezar Preda și Victor Dobre, propuși să conducă reprezentanțe ale ICR la Paris și Lisabona, nu au nici cea mai mică tangență cu lumea culturală. Comparativ, Radu Boroianu, cel acuzat de Iohannis și Gorghiu în 2015, cu toate că era om politic, fusese regizor cu o bogată activitate, membru fondator UNITER de la înființare, fost secretar de stat în Ministerul Culturii la începutul anilor 1990.

Pe 10 iulie 2013, actualul președinte al ICR, Liviu Sebastian Jicman (foto sus), ajunsese nici mai mult nici mai puțin vicepreședinte al ICR, direct din postul de consilier local PNL la Sectorul 6. Funcția a venit și cu cea de director al Muzeului Naţional Cotroceni.

Se pare că în 2022 trocurile politice nu l-au mai îngrijorat pe președintele României, nici pe Alina Gorghiu. De fapt, pe nici un om politic, cu excepția lăudabilă a parlamentarului PSD Ionuț Vulpescu și a liderilor USR, care au condamnat ferm samavoloniciile politice cărora li s-a supus Liviu Sebastian Jicman, concluzionează Mariana Sipos pentru Observator Cultural.