Stelă a faraonului Wahibre (589-570 î.e.n.) descoperită în Egipt

Un fermier a descoperit o tabletă antică conservat aproape perfect în nord-estul țării. Fabricat din gresie, arheologii au stabilit că aceasta este o stelă de graniță datând din dinastia a 26-a a Egiptului, circa 589 – 570 î.e.n., adică perioada domniei faraonului Wahibre (sau Apries după denumirea grecilor antici). Autoritățile egiptene au preluat vestigiul și l-au amplasat în muzeul orașului.


Întâmplările ca cea din zilele acestea demonstrează că încă nu a fost descoperit întregul trecut. În timp ce își ara câmpul în Ismailia, un fermier a dat peste o stelă îngropată pe pământul său și a alertat imediat Ministerul Turismului și Antichităților din Egipt.

Cercetătorii au stabilit că relicva măsurând 230 cm pe 103 cm cu o grosime de 45 cm este fabricată din gresie. Aceasta conține 15 rânduri de hieroglife și are gravat un disc solar cu aripi, simbol al dinastiei a 26-a a Egiptului Antic, precum și cartușul faraonului Wahibre. Potrivit secretarului general al Consiliului Suprem de Antichități, Dr. Mostafa Waziry, stela este una dintre monumentele de graniță pe care faraonul le-a ridicat în timpul campaniilor sale militare spre est. ⁠

Wahibre a moștenit tronul de la tatăl său, faraonul Psamtik II, în 589 î.e.n., iar domnia sa a continuat parcursul tatălui său de intruziune în teritoriile stăpânite de Iudeea. Pe lângă acțiunile militare, faraonul a fost un constructor activ care a construit adăugiri la templele de la Athribis (Tell Atrib), Bahariya Oasis, Memphis și Sais.

Un Obelisc al faraounului descoperit în trecut la Sais se află în prezent la Roma, în fața bisericii bazilice Santa Maria sopra Minerva, și cunoscut sub numele de „Pulcino della Minerva”. De asemenea, un bust al lui Wahibre (foto sus) se află în prezent la Luvru, în Paris. Stela descoperită în ultimele zile rămâne pe pământ egiptean, fiind depozitată la Muzeul de Antichități din Ismailia.