Trei seri muzicale excepţionale la Sala Radio marchează aniversarea de 25 de ani a Radio România Muzical

Prima zi de emisie a singurului post de radio românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz: în 24 martie 1997 a început povestea care anul acesta împlinește 25 de ani. Radio România Muzical sărbătorește în 2022 prin emisiuni, concerte şi proiecte speciale.


Pe 24 martie, începând cu ora 10.00 şi până spre miezul nopţii, Radio România Muzical a programat înregistrări din evenimentele organizate pe parcursul celor 25 ani de istorie: începând cu festivalurile Chopin şi Lipatti (1999-2000), până la evenimentele „Moştenitorii României muzicale” din prezent, alături de mesajele transmise de ascultători pentru această sărbătoare. În această perioadă: interviuri aniversare difuzate zilnic, cu personalităţi care au marcat istoria Radio România Muzical.

Pe lângă acestea, trei seri muzicale excepţionale la Sala Radio din București vor marcha aniversarea Radio România Muzical. Spectacolele au loc în 23, 24 şi 25 martie.

23 martie – concert susţinut de Orchestra de Cameră Radio, dirijor Radu Popa, alături de finalişti ai competiţiei pentru bursa „Moştenitorii României muzicale”, ediţia 2021: soprana Aida Pascu (21 ani), percuţionista Sara Gheorghe (20 ani) şi pianistul Dominik Ilisz (18 ani). Începând cu anul 2020, Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera au organizat competiţia pentru bursa „Moştenitorii României muzicale”; laureaţii au fost incluşi în stagiunile principalelor instituţii muzicale româneşti, aşa cum este cazul şi acestei seri de concert care poate fi ascultată în direct la Radio România Muzical şi Radio România Cultural.

24 martie – recital susţinut de pianistul Mihai Ritivoiu în cadrul proiectului „Moştenitorii României muzicale”. La 32 ani, Mihai Ritivoiu este considerat unul dintre cei mai importanţi tineri pianişti români cu o carieră internaţională relevantă, care l-a purtat pe mari scene din Europa şi Asia. Radio România Muzical a iniţiat proiectul „Moştenitorii României muzicale” în 2018, o coproducţie cu Rotary Club Pipera. Sub egida acestui proiect au avut loc până în prezent peste 20 de recitaluri şi concerte, au fost editate două albume la Editura Casa Radio, a fost organizat un prim turneu naţional şi au fost prezentate Uniunii Europene de Radio sute de minute de înregistrări, incluse în emisiunile unor posturi de radio precum BBC Radio 3 sau France Musique. Recitalul poate fi ascultat în direct la Radio România Muzical şi poate fi urmărit pe contul YouTube Radio România Muzical.

25 martie – concert susţinut de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, cu violonistul Alexandru Tomescu solist. Cei doi mari muzicieni care susţin rubrici permanente în prezent la Radio România Muzical, Cristian Măcelaru („Camera albastră” din 2020) şi Alexandru Tomescu („Obiectiv-emotiv” din 2018), se reunesc într-un program excepţional: Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră de Serghei Prokofiev şi Simfonia a V-a de Gustav Mahler. Este un prilej de a aniversa şi 10 ani de la debutul lui Cristian Măcelaru pe o scenă românească: acel prim concert al său în România a fost susţinut la Sala Radio, în noiembrie 2012, alături de Orchestra Naţională Radio, la iniţiativa Radio România Muzical. Alexandru Tomescu sărbătoreşte, în 2022, 20 de ani în poziţia de solist al Orchestrelor Radio.

Concertul este transmis în direct de Radio România Muzical şi Radio România Cultural; la final, Cristian Măcelaru şi Alexandru Tomescu sunt invitaţii lansării oficiale a celor trei albume pe care le-au semnat la Editura Casa Radio în 2020 şi 2021: discuri-portret şi Romanian Chamber Orchestra, concertmaestru Alexandru Tomescu şi dirijor Cristian Măcelaru.

Foto: Jamal Yahya