De Ziua Internaţională a Pădurilor, TVR2 va difuza documentarul „România neîmblânzită”

Luni, 21 martie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Pădurilor, sărbătoare dedicată ecosistemelor forestiere, TVR 2 invită telespectatorii de la ora 10:10 să revadă un documentar-premium: „România neîmblânzită” (2018).


În Carpaţi, se află unele dintre cele mai vechi păduri virgine din Europa. Aceste păduri compacte, care au trecut testul timpului, sunt amintirea felului în care Europa arăta acum 3000 de ani. Amestecul de fagi, mesteceni, stejari şi molizi acoperă o treime din ţara noastră şi, precum animalele ce trăiesc la umbra lor, aceşti arbori se ajută unii pe alţii., sunt cuvintele care zugrăvesc o imagine superbă a pădurilor în filmul documentar – „România neîmblânzită”.

Reverenţă în faţa naturii, dar şi elogiu adus oamenilor care înţeleg că natura nu este doar maiestuoasă, ci şi fragilă, filmul documentar în regia lui Thomas Barton-Humphreys, după un scenariu semnat de Thomas Barton-Humphreys şi Alex Păun, „România neîmblânzită”, este o incursiune într-un univers uimitor, dincolo de forfota oraşelor, unde există o viaţă naturală fabuloasă. Neştiute de nimeni, milioane de plante şi animale dau un spectacol plin de măreţie, graţie, ferocitate, candoare şi umor.

Zonele de interes major ale producţiei ne poartă în Munţii Carpaţi şi Delta Dunării, unde, fiind habitate esenţiale, pădurile adăpostesc o mare parte a biodiversităţii. Aici, chiar şi când mor, arborii continuă să dea viaţă în jur. Simpla prăbuşire a unui copac lasă o fantă în bolta pădurii, prin care luminişul e hrănit de razele soarelui. Pe măsură ce trunchiurile putrezesc, ele eliberează şi nutrienţi importanţi, care acţionează ca un îngrăşământ natural. În asemenea condiţii optime, cresc şi înfloresc plante noi, irezistibile ierbivorelor înfometate.

Documentarul a fost premiat cu Trofeul de argint pentru „Luptă împotriva încălzirii climatice” – Deauville Green Awards (Franţa, iunie 2019) şi Marele premiu pentru „Cea mai bună muzică într-un film documentar” – festivalul NaturVision (Germania, iulie 2019). Coloana sonoră a obţinut şi Premiul „Descoperirea anului” pentru compozitoarea Nainita Desai – Asociaţia Internaţională a Criticilor de Muzică de Film (februarie 2020).

Foto principală: Andrei Tănase