Ediția a 3-a a Carnavalului Filarmonicii de Stat Sibiu începe pe 10 februarie

În perioada 10-14 februarie, ritmuri şi armonii care poartă iubitorii de artă din Târgul Moşilor până-n New Orleans, împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, Old Dixieland Band Timişoara, Viorica Pintilie & Band, actorii Cristian Iacob şi Gabriela Iacob şi mulţi alţi invitaţi-surpriză.


Pianist cu o carieră de peste patru decenii, doctor în muzicologie şi – din fericire – un vechi prieten al Filarmonicii sibiene, Sorin Petrescu semnează conceptul artistic al Carnavalului. Centrul de greutate al programului special pregătit de Filarmonica de Stat Sibiu va fi concertul „D’ale Carnavalului”, cu lucrări de Andrei Tănăsescu, Laura Manolache, Ioan Dobrinescu, Leonard Dumitriu, Julius Fucik, unele dintre acestea fiind prezentate chiar în primă audiţie absolută. Spectacolul începe joi, 10 februarie, ora 19.00, la Sala Thalia. Concertul va fi dirijat de Tiberiu Dragoş Oprea. La cea de-a treia ediţie a Carnavalului Filarmonicii vor mai participa și actorii Cristian Iacob şi Gabriela Iacob, dar şi grupul coral bărbătesc, dirijat de pr.lect.dr. Dan Alexandru Streza de la Facultatea de Teologie din Sibiu.

Vineri, 11 februarie, la Sala Thalia – Carnaval pentru copii. Organizatorii au pregătit concerte educative interpretate de soliştii Sorin Petrescu – pian, Dorin Cuibariu – clarinet şi Doru Roman – percuţie, împreună cu o viitoare stea a scenei sibiene, micul muzician Gabriel Tudor Radu. Seara de vineri aduce o călătorie peste Ocean, la New Orleans Carnival. De la ora 19.00, scena Sălii Thalia le aparţine celor de la Old Dixieland Band Timişoara (Dorin Cuibariu – clarinet, Gabi Bokor – trompetă, Emanuel Sărăcuţi – trombon, Florin Lupulescu – contrabas, Sorin Petrescu – pian, Doru Roman – tobe), care ne propun o muzică specifică genului Dixieland.

În SUA – statul Louisiana şi în special în New Orleans, în carnaval, toate sunt amplificate de mixtura culturilor convieţuitoare: engleză, franceză, africană, creolă, hispanică… De o sută de ani şi mai bine, acolo se cântă jazz-ul începutului de secol XX – stilul Dixieland. Este greu de imaginat o muzică mai optimistă, mai tonică, mai empatică. Noi, formaţia Old Dixieland Band, o vom aduce la Sibiu, nu pe străzi, ce-i drept, ci la intersecţia tuturor străzilor culturii sibiene, adică pe scena Filarmonicii.

Sorin Petrescu

Pe muzică jazz într-o ipostază groovy oferită de Viorica Pintilie & Band, luni 14 februarie, „Carnaval pentru îndrăgostiţi”, începând cu ora 19.00, la Sala Thalia. Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu şi pe iabilet.ro la preţuri cuprinse între 10 şi 40 lei.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare. Accesul publicului se face în limita a 30% din numărul de locuri disponibile. Este obligatorie purtarea măştii de protecţie tip medical sau FFP2.