Muzeul Naţional al Bucovinei reia excursiile virtuale
Începând cu luna februarie 2022, Muzeul Naţional al Bucovinei reia excursiile virtuale prin intermediul proiectului educaţional ZOOM cu clasa la Cetatea de Scaun a Sucevei. Sub titulatura „Dăm ZOOM pe Cetatea de Scaun a Sucevei!”, instituția culturală oferă posibilitatea grupurilor de elevi şi studenţi să descopere tainele acestui monument, într-o modalitate adaptată tehnologiei, îmbinând istoria cu tehnologia modernă.
De la un touch distanţă, participanţii pot păşi alături de muzeograful care îi ghidează, în Cetatea de Scaun, pot pune întrebări în timp real, aflând astfel istoria acestui loc, informează reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei. Prin această modalitate, se suplinește vizita fizică la Cetatea Sucevei, până când vremurile vor permite istoricilor să se vadă faţă în faţă cu clasele de elevi.
Ne dorim să provocăm curiozitatea tinerilor vizitatori, iar pe viitor îi aşteptăm la Cetatea de Scaun a Sucevei, unde istoria se trăieşte la intensitate maximă.
Cetatea de Scaun a Sucevei este o cetate medievală aflată la marginea de est a orașului, localizată pe un pinten terminal al unui platou aflat la o înălțime de 70 m față de lunca Sucevei. De aici, se poate vedea întreaga vale a Sucevei. Cadrele didactice care doresc să participe cu elevii la acest proiect, trebuie să se programeze la numărul de telefon 0784 275644 sau la adresa de e-mail cetate@muzeulbucovinei.ro.
Istoria înfiinţării muzeului sucevean începe acum mai bine de 100 de ani. La 4 ianuarie 1900, câţiva intelectuali suceveni înfiinţează Societatea „Muzeul” cu scopul de a păstra şi valorifica pentru public vestigiile istorice ale oraşului. Această iniţiativă a apărut în momentul în care la Cetatea de Scaun a Sucevei se realizau ample lucrări de curăţare a ruinelor sub conducerea arhitectului Karl A. Romstorfer, cu acest prilej fiind descoperite numeroase obiecte medievale. Dorinţa ca piesele descoperite să rămână la Suceava l-a făcut pe profesorul Iosif Fleişer să solicite deschiderea unui muzeu la Suceava, ca sucursală a celui înfiinţat la Cernăuţi.