Expoziţie în București: „Epidemii în istoria Ţărilor Române. Mărturii documentare”

Arhivele Naţionale ale României invită pe toți cei interesați la vernisajul expoziţiei „Epidemii în istoria Ţărilor Române. Mărturii documentare„, care va avea loc joi, 28 octombrie 2021, începând cu ora 11:00, în sala Lapidarium a Muzeului Naţional de Istorie a României. Fotografiile și documentele vor putea fi vizionate până pe 7 noiembrie 2021.


Arhivele Naţionale, depozitare ale memoriei trecutului, păstrează mărturii documentare încă din secpolul XII. La împlinirea a 190 de ani de existenţă ca instituţie a statutului modern, în contextul pandemic actual, ne întoarcem privirea spre trecut cu ajutorul documentelor de arhivă pentru a descoperi alte episoade epidemice în Ţările Române şi modul în care acestea au fost depăşite.

De-a lungul timpului, numeroase epidemii au afectat diferite zone ale actualului teritoriu al României, de la epidemia de ciumă la epidemia de holeră care a făcut ravagii în secolul 19, până la epidemiile de varicelă, tifos exantematic şi gripă spaniolă de la finalul Primului Război Mondial.

Documentele expuse surprind modul în care instituţiile vremii au răspuns provocărilor acestor boli, care au fost metodele de stopare a răspândirii acestora şi urmele pe care le-au lăsat în societate, anunță organizatorii expoziției realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Asociaţia Dar Development. Ea va fi deschisă publicului în perioada 28 octombrie 7 noiembrie 2021, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară aflate în vigoare.

Arhivele Naţionale ale României (ANR) este instituţia publică ce are misiunea de a proteja mărturiile documentare relevante pentru memoria şi identitatea naţională (Fondul Arhivistic Naţional), de a contribui la promovarea democraţiei şi la buna funcţionare a administraţiei publice. Totodată, ANR contribuie la dezvoltarea ştiinţei şi culturii naţionale, la înlesnirea înţelegerii experienţelor trecutului, prin accesul cetăţenilor la informaţia de arhivă.