Bursele și rezidențele Cărturești de creație pentru scriitori și scriitoare continuă în 2021

Fundația Cărturești anunță, în parteneriat cu Pro Patrimonio și Asociația Maria, că în acest an se continuă programul de Burse și rezidențe de creație literară dedicate scriitorilor români. Aflate la cea de-a doua ediție, după 4 rezidențe încheiate și cu un prim volum care a văzut deja lumina tiparului, Bursele și rezidențele (…) duc mai departe demersul de susținere și încurajare a literaturii române contemporane.


Proiectul anunțat în 2021 constă în acordarea a 5 burse, respectiv 5 rezidențe de creație. Fiecare are o valoare de 1.300 de euro și vor viza categoriile roman, proză scurtă, poezie și eseu, la care se adaugă o „Bursă specială a juriului”. Aceasta din urmă va fi acordată – pentru oricare dintre cele patru categorii menționate – unui proiect literar remarcat de juriu în procesul de selecție și nu presupune criterii speciale de înscriere.

Prima ediție a Burselor și rezidențelor de creație literară Cărturești s-a bucurat de 150 de înscrieri și de aprecierile și încurajările scriitorilor și ale oamenilor din industria de carte. Câștigătorii primei ediții a Burselor și rezidențelor de creație Cărturești au fost: Andrei Dósa (roman); Ștefania Mihalache (proză scurtă); Ștefan Bolea (eseu); Olga Ștefan (poezie). Autorii interesați de ediția 2021, care au vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani, se pot înscrie în perioada 1 – 15 octombrie, trimițând la adresa burse@carturesti.net :

  • O scrisoare de intenție (maximum 750 de cuvinte) care să conțină o descriere a proiectului literar propus și stadiul de lucru vizat pentru rezidență (dacă volumul se află într-o etapă de început, de mijloc, de planificare, de finalizare etc.)
  • Un fragment extras din proiectul literar cu care se înscriu (5 poeme și maximum 10 pagini pentru proză/eseu) menționând una dintre categoriile: proză scurtă, roman, poezie sau eseu.

Juriul acestei ediții este alcătuit din: Carmen Mușat (critic literar, redactor-șef Observator Cultural), Alina Purcaru (scriitoare și jurnalistă), Alina Aviana (redactor, membru în departamentul de comunicare Cărturești), Marius Chivu (scriitor, critic literar, redactor Dilema Veche), Cristian Lupșa (editor Decât o Revistă). Perioada de selectare a bursierilor este 15 octombrie – 15 noiembrie.

Bursele au luat naștere din dorința de a promova și încuraja dezvoltarea literaturii române contemporane, începând cu sprijinul acordat autorilor ei. Într-o piață de carte dominată de traduceri, unde pentru majoritatea autorilor, scrisul este al doilea, dacă nu chiar al treilea job, proiectul acestor burse și rezidențe își propune să redea scriitorilor contextul necesar pentru a se dedica scrisului, precizează organizatorii. Rezidențele de creație literară se vor desfășura timp de o lună, astfel:

  • Vila Golescu, Câmpulung Muscel, 2 scriitori, luna martie 2022;
  • Conacul Petre P. Carp din Țibănești, 3 scriitori, luna iunie 2022.

Asociația Maria (Țibănești) este o organizație non-profit înființată în anul 2000. Președintele organizației este arhitectul Șerban Sturdza. Acțiunile asociației se desfășoară în comuna Țibănești, județul Iași. Din 2006, la conacul Petre P. Carp din această localitate se organizează un program cultural intitulat „Batem fierul la conac!” Programul include o serie de workshopuri de meșteșuguri tradiționale și tehnici experimentale și este coordonat de Asociația Maria în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio. Toate activităţile grupate în jurul conacului P.P. Carp constituie o şcoală de meşteşuguri, destinată în primul rând sătenilor din zona Ţibăneştiului, dar şi tuturor celor care conştientizează valoarea patrimoniului cultural şi nevoia de a-l transmite urmaşilor. Ansamblul istoric de importanță națională Petre P. Carp din Țibănești este compus din conac, biserică, mausoleu și clădirea anexă.

10% din vânzările de carte în perioada 1 – 30 septembrie merg către Burse și rezidențe

Pentru susținerea Burselor și rezidențelor de creație Cărturești, cititorii sunt invitați să se alăture inițiativei, cumpărând cărțile autorilor români în perioada 1 – 30 septembrie din librăriile Cărturești și de pe website, în cadrul campaniei #CititoriPentruScriitori. Astfel, 10% din vânzările obținute în aceasta vor fi redirecționate către Fundația Cărturești, pentru sprijinirea acestor burse și rezidențe.