Cum să ai un website accesibil pentru toți oamenii?

Pentru mulți oameni internetul reprezintă locul unde se pot exprima și unde libertatea stăpânește nestingherită. Fără a intra în detaliile privind produsele și serviciile specifice pe care unele persoane le confundă cu internetul însăși (ex: Google, Facebook, Twitter, Yahoo!Mail, Gmail), accesarea informațiilor online este dificilă pentru anumite persoane. De aceea accesibilitatea este atât de importantă când vine vorba de design-ul unui website.


Prin website accesibil înțelegem un website care este accesibil persoanelor cu dizabilități, atât motorii, cât și neurosenzoriale. Cu alte cuvinte, este importantă facilitarea accesului oricărei persoane la informațiile online, indiferent de tipul de dizabilitate.

Una dintre companiile, deși nu singura din domeniu, care consideră important aspectul accesibilității este APEX Digital. Oamenii din companie subliniază că efortul de a face website-ul accesibil pentru toate categoriile de audiență va îmbunătăți considerabil experiența utilizatorilor, mai ales că în România există peste 854.965 de persoane cu diferite dizabilități.

Deși accesibilizarea unui website presupune o măsură de efort în plus, va contribui semnificativ la îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități. Din acest motiv, un website accesibil este întotdeauna o investiție binemeritată pe termen lung, atât din punct de vedere etic și moral, cât și din faptul că va aduce un mare plus de credibilitate brandului.

Andrei Nicator, Apex Digital

Ce presupune de fapt accesibilizarea unui website?

Accesibilizarea unui website nu depinde de ce înțelege fiecare companie despre subiect, ci respectarea unor standarde stabilite la nivel internațional, publicate de către Initiațiva de Accesibilitate Web (WAI). Acestea pot fi împărțite în 4 categorii orientate către utilizator:

  1. PERCEPTIBILITATEușurința de a percepe conținutul website-ului. Se recomandă utilizarea textelor alternativ asociate imaginilor folosite pe pagina web. Astfel aparatele OCRS vor putea reda descrierea imaginii pentru persoanele nevăzătoare.
  2. OPERABILITATEușurința de a utiliza website-ul. Se recomandă opțiunea utilizării și navigării prin paginile web prin intermediul tastaturii. Conținutul ar trebui să nu fie limitat de timp, ci afișat tot timpul. Funcția de căutare a informațiilor accesibilă oricând este o altă recomandare din categoria operabilității.
  3. COMPREHENSIBILITATEwebsite-ul trebuie să fie ușor de înțeles și previzibil. Conținutul ar trebui să fie ușor de înțeles, iar în eventualitatea trimiterii unei comenzi din greșeală (ex: într-un magazin online), anularea acesteia să fie facilă, indiferent de dizabilitatea persoanei.
  4. ROBUSTEȚEwebsite-ul trebuie să fie compatibil cu actualele și viitoarele tehnologii de asistență. Pentru persoanele cu dizabilități, o pagină web trebuie să fie la anumite standarde de accesibilitate în privința software-ului astfel încât parcurgerea lui cu programele asistive să poată fi efectuată fără probleme.

Foto: Ketut Subiyanto