Musica Ricercata Festival Op.3 – Hidin’ / Haydn in Transylvania (23-25 iulie)
Sibiul este gazda unui festival inedit gândit și implementat de către Musica Ricercata, în perioada 23 – 25 iulie. Discuții, recitaluri și concerte de muzică clasică vor încânta audiența într-o excursie în lumea Transilvaniei de secol XVIII. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile în funcție de restricțiile în vigoare la data evenimentului.
Cofinanțată de administrația locală din Sibiu, ediția din 2021 a Musica Ricercata Festival Op.3 se va desfășura sub auspiciile paradigmei artelor adaptate timpurilor actuale, de aceea întreg repertoriul nu este doar logistic adaptat ci și conceptual, anunță organizatorii. Titlul festivalului reprezintă un joc de cuvinte care pornește chiar de la crezul proiectelor Musica Ricercata: aducerea la lumină a unor muzici pierdute în biblioteci și arhive.
Descoperirea lui Joseph Haydn (denumit și „părintele simfoniei”) dintr-o perspectivă a Transilvaniei este punctul de pornire a periplului, muzica devenind o mașină a timpului prin care reușim să pătrundem din perspectiva culturii transilvănene în centrul Europei. De aceea, propunerea organizatorilor este de a-l scoate pe Haydn din ascunzătoarea sa metaforică și astfel, de a reapropia publicul de artă.
Invitați de prim rang și desfășurare inedită
Personalități din întreg spectrul cultural românesc, precum Emil Hurezeanu, Radu Vancu, Eugen Ciurtin, Bogdan Tătaru-Cazaban, Gabriel Banciu, Iulian Ochescu, Maria Bîldea, vor aduce publicul în lumea Transilvaniei secolului XVIII, închiderea festivalului realizându-se în preziua sărbătorii a 300 de ani de la nașterea lui Samuel von Brukenthal, guvernatorul iluminat al epocii de aur transilvănene.
Concertul orchestrei Musica Ricercata, în care va răsuna uvertura la Pădurea Sibiului, va fi introdus de o discuție dintre Emil Hurezeanu și Radu Vancu despre cultura transilvăneană ca sursă de inspirație. Iar datorită titlului operei, aceste ultime evenimente vor avea loc pe Scena de pe lac din Complexul Muzeal ASTRA din Pădurea Dumbrava, repertoriul audiat de public demonstrând perfect sincronismul dintre Europa de Vest și Transilvania, mai precizează reprezentanții Musica Ricercata.
Program complet
23 iulie
- 20:00 – Sala Thalia, Str.Cetății nr.3-5 – Discuție cu publicul “Manuscrisele lui Eliade și muzica”: Eugen Ciurtin, Bogdan Tătaru-Cazaban
- Recital din repertoriul pianistic al lu Mircea Eliade – Iulian Ochescu
- În program lucrări de: J.S.Bach, L.v.Beethoven, J.Brahms, C.Debussy, E.Grieg
24 iulie
- 20:00 – Erasmus Bookcafe, str.Mitropoliei nr.30 – Discuție cu publicul “Musica Transylvanica” – Smaranda Bălan, Gabriel Banciu, Gabriel Bebeșelea
- 22:00 – Biserica Evanghelică Sf.Ioan (Johanniskirche), Str.Mitropoliei nr.32 – Recital nocturn de harpă clasică – Maria Bîldea
- În program lucrări de: W.A.Mozart, J.Haydn, Fr.Boieldieu, M.Grandjany
25 iulie
- 20:00 – ”Scena de pe lac” din Complexul Național Muzeal ASTRA – Discuție cu publicul “La foresta d’Hermanstad / Sibiul în 1812” – Emil Hurezeanu, Radu Vancu, Smaranda Bălan
- 21:00 – Concert extraordinar de închidere a MR Fest Op.3
- Musica Ricercata, Gabriel Bebeșelea – dirijor
- V.Fioravanti – Uvertura operei La foresta d’Hermanstad (primă audiție modernă) (a cărei acțiune se petrece la… Sibiu)
- C.Dittersdorf – Sinfonia nazionale nel gusto di 5 nazioni
- J.Haydn – Andante Siciliano din Simfonia nr.27
- M.Haydn – Sinfonia Applausus
Musica Ricercata este un colectiv artistic internațional conceput de Gabriel Bebeșelea care, de la începuturile sale, a asigurat direcția artistică și tehnică a ansamblului, adunând cei mai buni muzicieni din întreaga Europă și creând programe muzicale diverse și incitante, de la epoca barocă la cea modernă , cu accent pe muzica veche.