Muzeu din Germania repatriază un obiect cultural specific poporului Lakota

La începutul lunii iulie, Muzeul Weltkulturen din Frankfurt a anunțat repatrierea cămășii din piele a renumitului lider istoric al Teton Lakota, șeful Daniel Hollow Horn Bear. Finanțarea transportului a fost posibilă prin sprijinul Prietenilor Muzeului Weltkulturen. Procesul de repatriere a fost susținut și prin Programul Național NAGPRA (Actul Graves de Protecție și Repatriere a Națiunilor Americane) al Departamentului de Interne al SUA.


Eforturi pentru repatrierea obiectelor obținute prin furt, influență colonială și jafuri culturale, se depun de către muzee de pe mapamond. Printre acestea se numără și Muzeul Weltkulturen din Frankfurt, Germania. Șeful Daniel Hollow Horn Bear (Mato He Oklogeca) al Teton Lakota s-a născut în 1850, cunoscut în istorie drept veteran al bătăliei de la Little Bighorn, acesta pledând mulți ani după aceea pentru drepturile poporului său.

În 1900, șeful a fost fotografiat în cămașa de piele de către John Alvin Anderson. Cămașa purtată în acel moment se află în posesia muzeului de peste un secol, fiind returnată familiei legendarului șef de trib nativ american abia în vara anului 2021. În 2019, strănepotul șefului (șeful Duane Hollow Horn Bear – foto dreapta jos) a vizitat muzeul german. El a solicitat oficial returnarea cămășii strămoșului său.

Muzeul a acceptat cererea, declarând că decizia de repatriere s-a făcut din motive morale și etice. Țesută cu mărgele de sticlă și păr uman, cămașa aparține fără îndoială familiei Hollow Horn Bear, fiiind un „un obiect cultural specific formator de identitate, cu semnificație religioasă pentru comunitatea indigenă Teton Lakota”, susțin reprezentanții muzeului.

Această returnare este o oportunitate pentru un nou început în relația dintre muzeu și comunitatea de origine. Pentru că în dezbaterea actuală despre cine vorbește pentru cine, este urgent nevoie de o schimbare de perspectivă!

dr. Mona Suhrbier, curatorul colecției americane de la Muzeul Weltkulturen

Obiectul a ajuns în posesia muzeului german drept cadou al Muzeului American de Istorie Naturală (AMNH) în 1908, instituția din SUA primind la rândul ei cămașa drept cadou de la milionarul James Graham Phelps Stokes, neștiindu-se exact cum omul de afaceri a intrat în posesia ei.

Foto principal: Mona Suhrbier