Mural la Casa de Cultură a Sindicatelor din Iaşi, în amintirea sindicalistului asasinat Virgil Săhleanu
Patru artişti cunoscuţi pentru artă stradală, HarceaPacea, Vladude, Frag.menta şi Cuser, realizează la Iaşi un amplu proiect de pictură murală care va acoperi 440 de metri pătraţi. Opera de artă îl are în centru pe Virgil Săhleanu, liderul de sindicat considerat erou al luptei anticorupţie de la începutul anilor 2000. Acesta a organizat mai multe greve și mișcări de protest în Iași la adresa investitorului ceh Zelezarny Veseli, pe care îl acuza că vrea să falimenteze fabrica, acțiuni pentru care a fost asasinat în anul 2000.
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Artipic, lucrarea colaborativă de 440 de metri pătraţi este intitulată „Solidaritate prin creativitate”, urmând să se realizeze pe zidul lateral al Casei de Cultură a Sindicatelor Iaşi. Artiştii vor lucra timp de 10 zile, până la data de 5 decembrie 2021.
Aceasta încearcă să pună în lumină persoane şi întâmplări marcante din istoria recentă a Iaşului, totodată punctând artistic repere din tranziţia zonei industriale ieşene. Punctul de interes al lucrării este persoana inginerului Virgil Săhleanu, liderul sindical asasinat în anul 2000 pentru că lupta pentru dreptatea muncitorilor uzinei Tepro Iaşi
reprezentanţii Asociaţiei Artipic, pentru Ziarul de Iași
Proiectul din care face parte muralul presupune şi organizarea unui tur ghidat online prin care vor fi prezentate noile atracţii de pe traseul artei urbane, tur realizat de către ghizii de la Iaşi.Travel, anunță organizatorii pentru presa locală din Iași.
Complot pentru asasinarea liderului de sindicat
În data de 12 februarie 1999, Virgil Săhleanu a fost ales ca președinte al Sindicatul Liber TEPRO Iași. Trei zile mai târziu, Sindicatul TEPRO Iași a declanșat un conflict de muncă, acuzând concedierea a 1.278 de salariați și privatizarea frauduloasă a SC TEPRO SA de către SC Zelezarny Veseli din Cehia. Ca urmare a acestor evenimente, prin decizia nr. 307/18.02.1999, Virgil Săhleanu a fost concediat de către Administrația SC TEPRO Iași. Deși concediat, el și-a continuat activitatea sindicală în afara întreprinderii, cu sprijinul FNS METAROM, el reușind să anuleze în justiție concedierea celor 1.278 salariați și în același timp intervenind la autorități pentru anularea contractului de privatizare care a transformat o firmă profitabilă într-una falimentară.
Virgil Săhleanu a fost amenințat cu moartea în această perioadă, i s-au intentat trei procese de către administrația SC TEPRO SA, el ripostând prin efectuarea demersurilor pentru judecarea proceselor la Curtea Europeană de la Strasbourg. S-a pensionat la 1 martie 2000, când a cumulat vechimea minimă cu sporuri, de pensionare.
În dimineața zilei de 7 septembrie 2000, Săhleanu urma să se prezinte la tribunal pentru a fi de față la procesele ce-i fuseseră intentate, dar în timp ce acesta a ieșit din locuința sa, a fost atacat de doi indivizi (Ioan Tofan și Claudiu Bahnă) care l-au ucis cu lovituri de cuțit. Asasinii au fost arestați două zile mai târziu, iar ulterior și alți 7 complici.
Potrivit rechizitoriului, cetățeanul ceh Franmtisek Priplata (director al SC Movas Vaslui), Victor Bălan (directorul de la Tepro) și Cătălin Ciubotaru (directorul firmei de pază Protect din Vaslui) au fost acuzați de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și de instigare la infracțiunea de omor calificat, fiind condamnați la 8, 15 și respectiv 17 ani de închisoare. Valentin Blăniță și Gelu Alexandru Spumă, șefi de filiale (Bârlad și Iași) în cadrul firmei de pază Protect, au fost acuzați de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni și complicitate la infracțiunea de omor calificat, fiind condamnați la câte 5 ani de închisoare. Cei doi asasini, Ioan Tofan și Claudiu Irinel Bahnă, au fost acuzați de omor calificat și condamnați la câte 23 de ani de închisoare. Frantisek Priplata a părăsit fraudulos România în noaptea de 28 spre 29 iulie 2005, nefiind extrădat până astăzi.
-
Pingback: Topul celor mai interesante articole din 2021 – Independentul