86 de milioane de euro pentru ultima pictură a lui Gustav Klimt

Ultima lucrare a artistului austriac Gustav Klimt a primit 86 de milioane de euro, stabilind un nou record pentru cea mai scumpă pictură vândută vreodată în Europa. „Dame mit Fächer” (Doamna cu evantai) a celebrului simbolist austriac era de așteptat să coste aproximativ 76 de milioane de euro, transmite Sotheby’s Londra.


Gustav Klimt (14 iulie 1862 – 6 februarie 1918) a fost un pictor simbolist austriac și unul dintre cei mai importanți membri ai mișcării Secesiunii Vienei. Acesta a devenit unul dintre membrii fondatori și președintele Wiener Sezession în 1897, rămânând alături de mișcarea artistică până în 1908. Scopurile grupului au fost să ofere expoziții tinerilor artiști neconvenționali, să aducă lucrările celor mai buni. artiști străini la Viena și să-și publice propria revistă pentru a prezenta munca membrilor. Neavând un manifest și ne propunându-și să încurajeze vreun stil anume, Naturaliștii, Realiștii și Simboliștii au coexistat cu toții în mișcare.

Acesta, totuși, este ceva complet diferit – un tur de forță tehnic, plin de experimentare care depășește limitele, precum și o odă sinceră către frumusețea absolută.

Descris drept „portretul frumos, bogat și atrăgător al unei femei fără nume”, portretul a fost găsit pe șevalet, în atelierul său, când a murit pe neașteptate, în februarie 1918, la vârsta de 55 de ani. Helena Newman, de la Sotheby’s, a declarat că lucrarea a fost pictată în perioada când Klimt producea unele dintre cele mai faimoase și experimentale lucrări ale sale.