Care sunt pașii pentru eliberarea Certificatelor digitale COVID?

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a informat public că platforma de eliberare a certificatelor pentru a călători mai ușor și în siguranţă pe timpul pandemiei de COVID-19 este disponibilă la adresa certificat-covid.gov.ro . Autoritățile explică într-un material care sunt pașii exacți pentru fiecare persoană interesată să obțină un astfel de certificat.


Înainte de a demara procesul de eliberare, citiți AICI toate informațiile pe care trebuie să le știți despre acest certificat. Rețineți că acesta nu înlocuiește un act de identificare sau de călătorie și nici nu este obligatoriu pentru a călători. Încă aveți nevoie de o carte de identitate sau un pașaport, precum și să respectați -în lipsa certificatului prezent- regulile instituite de fiecare stat privind carantinarea sau prezentarea unor documente doveditoare referitor la infecția cu coronavirus.

  • Autentificarea pe platformă se face cu o adresă de e-mail.
  • Apoi se bifează butonul verde „Certificat nou”.
  • Selectați tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.

Autoritățile precizează că „cetăţenii români şi cei cu CNP emis de autorităţile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate introduc: codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, iniţiala numelui, iniţiala prenumelui şi tipul certificatului dorit. Cetăţenii străini selectează opţiunea „Paşaport/Act de identitate” şi completează câmpurile care cuprind: „Ţara care a emis paşaportul”, numărul „paşaportului sau al cărţii de identitate”, iniţialele numelui şi prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.

În funcţie de categoria în care se încadrează persoanele:

  • Pentru generarea certificatului de vaccinare: se alege tipul serului administrat, judeţul în care a fost vaccinat şi se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
  • Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID: se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
  • Pentru generarea certificatului de testare: se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.

Se apasă butonul „Salvează„, iar aplicaţia înregistrează cererea de generare a Certificatului digital UE privind COVID. (Ulterior, în secţiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.)

La intrarea în Statele Membre ale UE, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa şi vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului (pe platforma prezentată mai sus). Dar şi prin descărcarea efectivă, în format .pdf, a documentului pe orice dispozitiv electronic. Acesta se poate tipări pentru a-l avea (și) în format fizic.