Ce trebuie să știi despre Certificatul digital COVID?
Peste o săptămână intră în vigoare Certificatul digital COVID. De la 1 iulie, călătoriile în UE sunt facilitate de către acest document în format digital sau pe hârtie. Tot ce trebuie să știți despre acest nou „dispozitiv birocratic”, aflați în rândurile de mai jos.
Parlamentul European a aprobat la începutul lunii iunie Certificatul digital UE privind COVID. Cu acesta oamenii vor putea călători mai ușor și în siguranță prin UE, nefiind un substitut pentru documentele de călătorie, ci un supliment prin care un turist poate evita carantina instituțională sau la domiciliu precum și alte măsuri pe care autoritățile Statelor Membre UE le pot decide.
Printre detaliile pe care fiecare cetățean care utilizează această facilitate gratuită, trebuie inclus și faptul că certificate similare emise înainte de data de 1 iulie vor fi aceptate timp de 6 săptămâni de la acea dată dacă conțin toate informațiile necesare. Informația din certificat va fi cuprinsă într-un cod QR, care poate fi prezentat în format electronic (pe smartphone sau tabletă), sau poate fi imprimat pe hârtie și prezentat pentru scanare la călătorii.
Există trei versiuni ale certificatului, în funcție de situația prin care a trecut fiecare persoană. Astfel, în informația cuprinsă în codul QR se va include fie Certificatul de vaccinare, fie Certificatul de testare – acesta indică rezultatul testului, tipul (PCR sau pentru antigeni) și data testării, fie Certificatul de vindecare – confirmă că posesorul s-a vindecat după o infecție cu SARS-CoV-2, urmare a unui test pozitiv NAAT.
Certificatul acoperă toate cele 27 de state membre UE, plus Islanda și Liechtenstein (Norvegia și Elveția sunt momentan în fază de testare). Mai jos regăsiți toate detaliile pe care trebuie să le știți despre acesta și sistemul pus la punct pentru a vă facilita călătoriile în timpul pandemiei de coronavirus.
- NU poate fi folosit ca document de călătorie și nici NU este obligatoriu pentru a putea călători.
- Vei avea nevoie în continuare de pașaport sau de alt document de identitate.
- În lipsa Certificatului se vor aplica regulile specifice fiecărei țări în pandemia de coronavirus.
- Sunt recunoscute testele pentru antigen rapide și testele NAAT de amplificare aacidului nucleic (cum sunt testele RT-PCR)
- NU sunt încă recunoscute testele serologice (de detectare a anticorpilor în sânge), dar este posibil ca acest lucru să se schimbe după lansarea sistemului pe 1 iulie.
- NU va exista o bază de date centrală a UE care să conțină datele medicale din certificate. Drepturile fiecăruia asupra datelor sale vor fi protejate în conformitate cu Regulamentul general general privind protecția datelor (GDPR) al UE.
Certificatele sunt emise de autoritățile naționale. Statele Membre UE pot elibera certificate de vaccinare la cerere persoanelor, în special cetățenilor Uniunii Europene și membrilor familiei, care au fost vaccinați într-o țară terță și pot furniza dovezi fiabile al vaccinării. Statele membre nu vor fi obligate să elibereze certificate dacă vaccinul nu este autorizat pentru utilizare pe teritoriul său.
De asemenea, statele membre trebuie să accepte certificate de vaccinare emise în alte state membre UE pentru persoanele inoculate cu un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). În cazul vaccinurilor care au fost autorizate de alte state membre în urma procedurilor naționale de autorizare sau pentru vaccinurile enumerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru utilizare de urgență, Statele membre vor decide dacă acceptă și certificate pentru acestea.
Cum procedez când călătoresc cu avionul?
Pasul 1
Pasul 2
Pasul 3
Pasul 4
Regulile de distanțare fizică trebuie respectate în continuare!
Chiar dacă Certificatul digital facilitează călătoriile în interiorul UE, regulile de distanțare fizică, mai ales în spațiile închise cum sunt gările, aeroporturile, hoterluirle sau mijloacele de transport în comun, trebuie respectate în continuare. Drept urmare, sunt recomandate următoarele:
- Respectați distanțarea fizică la depunerea bagajelor, la controalele de securitate, la îmbarcare și la recuperarea bagajelor.
- Există posibilitatea ca mai puțini pasageri decât de obiei să fie acceptați la bordul avionului sau trenului.
- De asemenea, este posibil să vi se solicite să vă așezați la distanță față de pasagerii care nu locuiesc împreună cu dumneavoastră.
- Când distanțarea fizică este dificil de respectat, vi se poate cere să purtați o mască de protecție.
- Este posibil ca la bord să nu fie disponibile alimente, băuturi și alte produse.
- Companiile de transport pot monta ecrane de protecție – de exemplu între pasageri și șoferul autocarului.
- Vi se poate cere să vă îmbarcați pe ușa din spate.
- Șoferii ar trebui să deschidă ușile automat în fiecare stație, astfel încât pasagerii să nu fie nevoiți să atingă butoanele sau clanțele.
- Stațiile, porturile și aeroporturile ar trebui să garanteze curățenia și dezinfectarea regulată și ar trebui să pună la dispoziție produse de igienizare/dezinfectanți, inclusiv la bord.
- Ar trebui să existe o ventilație corespunzătoare a tuturor mijloacelor de transport.
Turiștii din hoteluri și din alte infrastructuri de cazare ar trebui să respecte distanțarea fizică atunci când se află în zonele comune, precum și măsurile de prevenire și control al infecțiilor, cum ar fi tușitul sau strănutatul într-un șervețel din hârtie sau în cotul îndoit, igiena mâinilor și măștile de protecție.
Foto: UE, Denis Lovrovic, Christophe Licoppe, EC Audio Visual Service
-
Pingback: Care sunt pașii pentru eliberarea Certificatelor digitale COVID? – Independentul
-
Pingback: Macedonia de Nord, Turcia și Ucraina se conectează la sistemul UE de Certificate digitale COVID – Independentul