Arta stradală poate îmbogăți viața urbană: exemplul „umbrelor” care intrigă și amuză deopotrivă (FOTO)

În orașele din România, preocupate mai mult de concedierea artiștilor, bucuria explorării urbane nu mai are loc. „Arta umbrelor” realizată de Damon Belanger în SUA nu reprezintă o nouătate, însă rămâne un exemplu pentru ceea ce poate contribui un artist dacă administrația unui oraș este destul de deschisă la minte.


Dacă imaginile atașate v-au făcut să tresăriți, nu vă faceți griji pentru că nu v-a răpit imaginația ci sunteți martorii unei lucrări de artă stradală care îmbogățește experiența locuirii într-un oraș. Artistul grafic care trăiește și lucrează în zona golfului din San Francisco, Damon Belanger, a fost însărcinat de către municipalitatea Redwood City să „instaleze” 20 de umbre false în centrul orașului.

Scopul demersului cultural este acela de a aduce mai multă creativitate și interes al cetățenilor sau turiștilor în acea zonă urbană. După cum se poate vedea din fotografii, lucrarea presupune pictarea unor umbre false obiectelor stradale – bănci, cutii poștale, parcometre ș.a.m.d. Arta stradală reușește să capteze atenția oricărui trecător.

Umbrele oferă obiectelor obișnuite obișnuite un spirit plin de viață, astfel încât oamenii să se poată distra puțin în viața lor de zi cu zi.

Damon Belanger

Activ pe scena artistică locală de peste un deceniu, Belanger a explorat o multitudine de teme, stiluri și idei diverse în lucrarea sa din Redwood. Instalația a fost recunoscută drept o reușită artistică fiind premiată cu Merit Award de către How International Design Awards.

Belanger a mai participat la proiectarea pachetelor pentru unii dintre cei mai mari editori de jocuri video din lume. A fost ales ca artist în reședință la galeria de lucrări din San Jose, iar lucrarea sa a fost expusă în numeroase galerii. Desenele și picturile sale au fost prezentate în diferite reviste, reviste și cărți de benzi desenate.