Cum se reduc șansele de răspândire a coronavirusului într-o cameră bine aerisită

Spre sfârșitul toamnei trecute, publicația El Pais a oferit publicului și factorilor de decizie o serie de grafice bazate pe studii științifice efectuate pe parcursul anului 2020, prin care se arată simplu cum se reduc șansele de răspândire a coronavirusului într-o încăpere bine aerisită.


Pe parcursul anului trecut a fost identificat faptul că riscul de contagiune este cel mai mare în spațiile interioare. Acest lucru poate fi însă redus prin aplicarea tuturor măsurilor disponibile pentru combaterea infecției prin aerosoli. În prezent, autoritățile sanitare recunosc trei moduri de transmitere a coronavirusului:

  • picăturile mici de la vorbire sau tuse, care pot ajunge în ochii, gura sau nasul persoanelor care stau în apropiere;
  • suprafețe contaminate, deși Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) indică faptul că acesta este cel mai puțin probabil mod de a prinde virusul, o concluzie susținută de observația Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC);
  • apoi, în cele din urmă, are loc transmiterea prin aerosoli – inhalarea particulelor infecțioase invizibile expirate de o persoană infectată care, odată ieșită din gură, se comportă în mod similar fumului. Fără ventilație, aerosolii rămân suspendați în aer și devin din ce în ce mai densi pe măsură ce trece timpul.

Deși nu este la fel de infecțioasă ca rujeola, oamenii de știință recunosc acum rolul important pe care îl joacă transmiterea prin aerosoli în infectarea persoanelor, mai ales într-un mediu interior neaerisit.

Fără o aerisire corespunzătoare, aerosolii rămân suspendați în aer, devenind tot mai concentrați pe măsură ce se înaintează în timp.

Cazul detaliat prezentat de El Pais are la baza calculării riscului de infecție de COVID-19 un instrument dezvoltat de José Luis Jiménez, chimist atmosferic la Universitatea din Colorado și expert în chimia și dinamica particulelor de aer. Estimarea presupune că oamenii practică regula de distanță socială de 2 metri și că nimeni nu este imun. Calculul se bazează pe o valoare implicită pentru populația generală, care include o gamă largă de măști (chirurgicale și de pânză) și o voce puternică, care crește cantitatea de aerosoli expulzați de o persoană.

Șase persoane, dintre care una infectată cu coronavirus, se adună într-o cameră. Aproximativ 31% din focarele de coronavirus înregistrate în Spania sunt cauzate de acest tip de adunare, în special între familie și prieteni.
Indiferent dacă se mențin distanțele de siguranță, dacă cele șase persoane petrec 4 ore împreună vorbind tare, fără a purta o mască de față într-o cameră fără ventilație, 5 se vor infecta, conform modelului științific explicat în metodologie.
Dacă sunt purtate măști de față, 4 persoane sunt expuse riscului de infecție. Însă măștile singure nu vor preveni infecția dacă expunerea este prelungită!
Riscul de infecție scade sub 1 persoană atunci când grupul folosește măști de față, scurtează lungimea adunării la jumătate și aerisește spațiul utilizat!

Oamenii de știință din întreaga lume au analizat acest calcul, care se bazează pe metode și date publicate pentru a estima importanța diferiților factori măsurabili implicați într-un scenariu de infecție. Cu toate acestea, precizia este limitată, însă aerisirea rămâne un factor benefic considerabil față de lipsa acesteia.