Proiecție online a scurtmetrajului “Bilet de iertare” de Alina Şerban, cu ocazia Zilei Internaționale împotriva discriminării rasiale

Pe 21 martie se marchează Ziua Internațională pentru eliminarea discriminării rasiale, iar cu această ocazie Asociația Untold Stories respectiv pagina de facebook a filmului, vor difuza gratuit scurtmetrajul “Bilet de iertare”, în regia Alinei Şerban.


Filmul lansat în 2020 reprezintă o dublă premieră în cinematografia română: primul film care tratează tema sclaviei romilor din perspectivă romă, scris şi regizat de prima regizoare romă din România, Alina Şerban. Termenul de iertare era folosit în timpul robiei romilor și semnifica eliberarea sclavului rom, care era “iertat” de robie.

„Bilet de iertare” este bazat pe o întâmplare reală din anii 1800, în vremea sclaviei romilor în Ţările Române. Filmul prezintă povestea unui sclav rom, al cărui destin stă sub semnul iubirii a două mame – mama sclavă, cea care l-a născut, şi cealaltă, mama boieroaică al cărei proprietate este şi care îl iubeşte ca pe propriul ei fiu. Filmul face parte dintr-un viitor proiect de lungmetraj care urmăreşte povestea lui Dincă, sclavul rom care a schimbat cursul istoriei în Ţările Române.

Pe 21 martie, scurtmetrajul va fi urmat de o discuţie informală pe marginea filmului şi despre istoria şi cultura romilor, din perspectiva invitatelor:

  • regizoarea filmului, Alina Şerban,
  • actriţa Ioana Barbu,
  • Mariana Sandu – doctor în sociologie, co-autoare a primului manual de Istoria şi Tradițiile minorităţii romani,
  • Elena Radu – Profesor Dr. de limba şi literatura romani, istoria şi tradiţiile romilor.

O producție Asociaţia Untold Stories, Mobra Films şi Dinadins, în distribuție îi regăsim pe actorii Oana Ștefănescu, Alina Şerban, Ionuț Habet, Emil Măndănac, Ioana Barbu, Bogdan Stamatin. Filmul a primit Mențiune Specială la TIFF, premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj la “Ake Dikhea” – Festivalul Internaţional al Filmului Romani din Berlin şi Best Narrative Director la Festivalul Internaţional “Female Voices Rock” – SUA.

Evenimentul din 21 martie este susţinut de reţeaua de magazine PROFI România şi face parte dintr-o serie de evenimente pentru promovarea diversităţii şi egalităţii, ce vor fi organizate în 2021 de Asociaţia Untold Stories.

Alina Şerban este câştigătoarea premiului pentru Cea mai bună actriţă, decernat de Uniunea Actorilor Germani în 2020 pentru filmul „Gipsy Queen”, nominalizată la Premiile Academiei Germane de Film în 2020 pentru rolul din acelaşi film şi reprezentanta României la Festivalul Internaţional de Film Cannes, 2018, cu pelicula „Singură la nunta mea”.

Inițiatoare a teatrului cu mesaj social rom şi actriţă câştigătoare a numeroase premii internaţionale pentru interpretare, aceasta a primit recunoaștere specială de la Guvernul României în 2019 pentru promovarea culturii rome dar şi Tajsa Roma Cultural Heritage Prize acordat de Institutul European Rom pentru Artă și Cultură (ERIAC).