Galeriile de sub Gara de Sud din Bruxelles vor fi reamenajate pentru utilitate publică

Compania feroviară belgiană NMBS/SNCB caută propuneri din partea publicului privind destinația galeriilor de sub Gara de Sud pe măsură ce avansează lucrările de reamenajare la subsolurile abandonate în urmă cu 4 decenii.


Galeriile de sub șinele dintre Gara de Sud (Gare du Midi/Zuidstation) din Bruxelles au o suprafață totală de aproximativ 22.000 de metri pătrați și sunt goale de 40 de ani. Însă acest lucru se va schimba în curând. Iar căile ferate belgiene doresc să implice publicul în inițiativa de a reda spațiul emblematic cu stâlpi în formă de ciupercă.

Presa din Bruxelles anunță că în urmă cu un an, compania de transport a lansat pentru prima dată ideea reamenajării, solicitând sprijin de la companii private privind destinația spațiilor. Acum și publicul poate participa în tentativa de a oferi scopuri noi galeriilor, de la activități sociale sau culturale la sporturi și conferințe.

Foto: Pascal Smet

NMBS/SNCB a rezervat deja aproximativ 4.000 de metri pătrați din spațiul total pentru „dezvoltarea propriilor nevoi în raport cu gara”, care se poate referi inclusiv la amenajarea unei parcări mari pentru biciclete.

Oricare ar fi ideea câștigătoare, viitoare destinație va fi supusă unei examinări stricte cu privire la siguranța la incendiu. Acest aspect va fi important deoarece discuții anterioare despre dezvoltarea acestui spațiu pentru uz public s-au confruntat cu temerile privind riscurile la incendii pentru care niciun dezvoltator privat nu a dorit să-și asume responsabilitatea.