Clădiri în miniatură: Timișoara la cutie, lansarea seriei destinată Cartierului Fabric

La un an de la lansarea „Timişoara la cutie – Cetate”, a avut loc prezentarea unei noi serii de miniaturi, de data aceasta fiind onorat Cartierul Fabric. Lucrarea conține planşele a 3 din cele mai frumoase clădiri din cartier – Palatul Neptun, Palatul Ştefania şi Palatul Mercur – din care se pot realiza miniaturile 3D ale acestora, precum şi cărţile poştale aferente, toate desenate de ilustratorul Dan Ungureanu.


O sursă esenţială a degradării contemporane a clădirilor istorice este uitarea identităţii fondatoare şi a istoriei acestora, cu care mulţi dintre locuitorii ultimelor decenii n-au reuşit, aparent, să stabilească o relaţie. De aceea rolul proiectelor precum „Timișoara la cutie” ajută la ridicarea gradului de conştientizare a comunităţii locale, prin care patrimoniul construit este pus sub reflectoare.

Proiectul îşi propune să aducă în atenţie valoarea arhitecturală, istorică şi economică ce a stat la bazele dezvoltării acestui cartier şi o face într-un mod ludic, recreativ şi educativ, potrivit pentru toate vârstele. Prin astfel de inițiative, locuitorii oraşului şi proprietarii de astfel de imobile istorice ajung să intre în contact cu poveştile clădirilor, să le înţeleagă valoarea, dar mai ales responsabilitatea pe care o au faţă de acestea.

Ne dorim ca Fabricul să fie inclus în itinerarul turistic dar şi în agenda de petrecere a timpului liber a timişorenilor, iar acest lucru se va întâmpla doar prin promovare şi punerea în valoare a lucrurilor bune care au loc în cartier.

Elisabeta Varga-Piatek, iniţiatoare proiect

Pe lângă cele menționate, astfel de produse oferă copiilor şansa de a cunoaşte mai bine oraşul Timişoara prin joacă, învăţând despre arhitectura şi istoria acestuia, iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraşul lor, privindu-l cu ochi de turist. „Timişoara la cutie – Cartierul Fabric” poate fi achiziţionat de pe pagina web dedicată sau din magazinele partenere (La Două Bufniţe, MONOTON, Ampm. Fabric).