Expoziția de ilustrații din stațiile de tramvai din Arad continuă până în 31 ianuarie

Prezentată inițial ca finalizându-se pe 26 ianuarie, primul eveniment din acest an al asociației CitiZenit din Arad va continua până la finele lunii, astfel cei care nu au văzut deja intersecția dintre artiștii tineri, spațiul public, și 10 personalități culturale remarcante o mai poate face până în 31 ianuarie, în stațiile de tramvai din municipiu selectate pentru expoziție.

„Ecouri vizuale. Perspective actuale” prezintă 10 personalități care au activat pe scena artistică și care au adus contribuții semnificative în cultura românească. Această expoziție dorește să contureze un dialog, un nod de legătură între tânăra generație și generațiile mature din arta românească.

Puteți să-i descoperiți pe Ioan Matei Agapi, Horia Bernea, Geta Brătescu, Nina Cassian, Yvonne Hasan, Paul Neagu, Ioana Nemeș, Mihai Oroveanu, Lucian Pintilie și Gheorghe Ursu, surprinși în ilustrații diverse și vibrante, dispersate în stațiile de tramvai din Arad. Operele au avut parte de implicarea a 10 tineri ilustratori: Alexandru Antonescu, Lucian Barbu, Mihai Birtu, Octavia Bortișcă, Andreea Ciocîrlan (Ciocârlica), PAOS, Alexandra Radu, Oana Sas, Ada Stan, ccrocodile tearss. Curatorul expoziției este Cătălin Alb.

Reprezentanții CitiZenit descriu că fiecare ilustrație surprinde cu tenacitate microistoriile generate de fiecare personalitate culturală, iar spiritul creativ al artiștilor autori implicați, cu un potențial demn de explorat, evidențiază o artă tânără vibrantă și relevantă. Celebrarea acestor repere culturale marcante și memorabile devine un punct de plecare important în construirea acestei expoziții, promovând astfel diversitatea artei, a artistului și a minții creative.

Inițiatorii expoziției spun că prin exploatarea spațiului public și transformarea acestuia în spațiu expozițional este creat un nou mediu de evadare din dinamica vieții cotidiene. Spațiul de tranzit devine astfel un instrument valorificat prin reprezentarea artistică, creatoare a unui canal de comunicare între public și artist.

Expoziția inedită este realizată în cadrul proiectului „Artă și Comunitate în Dialog”, inițiat de Asociația CitiZenit. Proiectul explorează cultura românească printr-o serie de evenimente multidisciplinare care promovează valori culturale și încurajează interesul pentru arta contemporană și filmul românesc. Proiect realizat cu sprijinul Ministerului Culturii în cadrul programului dedicat Zilei Culturii Naționale 2021.