Cum să vă programați la vaccin în Etapa a II-a a campaniei naționale?
Începând cu 15 ianuarie s-au declanșat activitățile de vaccinare pentru populația aflată în Etapa a II-a. Cele 26 de centre planificate de autoritățile locale au fost reduse, prin strategia națională, la doar 6 în județul Arad. Astfel, maximul de vaccinări posibile vor fi de 420 de persoane zilnic. Modalitățile de programare sunt multiple, însă autoritățile au recomandări în funcție de categoria în care se încadrează fiecare persoană vizată de această etapă a vaccinării.
Începând cu ora 15:00, prin intermediul platormei programare.vaccinare-covid.gov.ro, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice și lucrătorii în domenii esențiale se pot programa online. Acest lucru se poate face și prin medicul de familie sau prin aparținători. Programări în vederea vaccinării se pot face și prin call-center, la numărul de telefon 021.414.44.25 .
- Autoritățile sfătuiesc ca în cazul persoanelor care deservesc activități esentiale, programarea să se facă prin angajator, beneficiarii putând însă alege ziua și locul unde vor să se vaccineze.
- De asemenea coordonatorul campaniei le recomandă persoanelor cu boli cronice să se programeze prin medicul de familie.
Etapa a II-a se derulează concomitent cu imunizarea persoanelor din Etapa I, informează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului).
Autoritățile naționale anunță că din dozele planificate a fi livrate în perioada ianuarie – martie, vor putea fi vaccinate 1.650.904 persoane, din care 994.704 vor primi și doza de rapel.
În România sunt active 309 centre cu 413 puncte de vaccinare. Dintre acestea, 60 de centre, cu 84 de puncte de vaccinare sunt organizate de Ministerul Apărării Naționale (MApN), iar 39 de centre, cu 45 de puncte de vaccinare, de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Totodată, persoanele internate în cele 1.884 centre medico-sociale și rezidențiale de la nivel național vor fi imunizate prin intermediul echipelor mobile de vaccinare.
Dacă mă vaccinez, mai este necesar să respect celelalte măsuri igienico-sanitare?
Administrarea unui vaccin împotriva COVID-19 reprezintă unul dintre instrumentele critice pentru limitarea efectelor pandemiei, alături de celelalte instrumente: respectarea restricțiilor și a măsurilor igienico-sanitare (purtarea măștii, spălatul pe mâini și distanțarea fizică).
Județul Arad rămâne doar cu 6 centre din cele 26 anunțate inițial de autorități la începutul săptămânii pentru Etapa a II-a. În municipiul Arad vor fi doar 2 și anume:
- Municipiul Arad – Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad Strada Stephan Ludwig Rorh Nr. 2
- Municipiul Arad – Genesys Medical Clinic, Dr. Cornel Radu, Nr.3
- Sebiș – Sediu club sportiv, Piața Arenei nr. 1
- Pecica – Sală de sport, strada 401 nr. 25B
- Lipova – Casa de Cultură, atrada Nicolae Titulescu, nr. 10
- Chișineu-Criș – Cabinete medicale, strada Infratirii, Nr. 95
Directorul DSP a declarat că celelalte centre „rămân totuși ca centre, dar nu vor fi activate până când România primește dozele pentru capacitatea asta.” Decizia de la nivel național ar fi venit pe fondul strategiei de țară, în care dozele de vaccin achiziționate asigură și rapelul (după 21 de zile de la prima injecție) pentru persoana care se prezintă la vaccinare.
-
Pingback: 25.066 de arădeni programați pentru vaccinare anti-COVID-19 în judeţ, până la 31 martie – Independentul