HIV, un virus pe care știința medicinei a reușit să-l domolească. Speranța de viață pentru cei infectați s-a dublat

Într-un climat de dezinformare și opinii formate din surse neavizate, combaterea pandemiei cu coronavirus este tot mai dificilă, chiar și cu găsirea unui vaccin și demarării campaniilor de imunizare la nivel mondial. Un exemplu de încredere în știință și combatere a unei infecții – deși într-un ritm foarte încet – este cea oferită de HIV. Datorită avansului medicinei speranța de viață pentru pacienții infestați cu virusul HIV care se tratează cu medicamente a crescut de la 39 de ani în 1996 la 72 în anul 2011.

Impactul pe care pandemia de COVID-19 l-a avut asupra lumii merge dincolo de victime și economia șubrezită. În condițiile în care un singur virus, răspândit foarte mare ușurință între oameni, atrage toată atenția publicului, este dificil de urmărit evoluția celorlalte boli sau virusuri care impactează rata mortalității din fiecare an.

Virusul Imunodeficienței Umane (HIV) denumește două virusuri înrudite, din categoria retrovirusurilor, HIV-1 și HIV-2. Rezultatul infectării cu acest virus este distrugerea sistemului imunitar, iar prin urmare persoanele infectate sunt predispuse la infecții ocazionale și complicații neoplazice. HIV poate cauza la oameni sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA). Aparținând categoriei retrovirusurilor, nu poate fi îndepărtat complet din organism, virusul având capacitatea de a se înscrie în codul genetic (DNA) al celulei gazdă.

Perspectivele pentru persoanele care trăiesc cu HIV s-au îmbunătățit semnificativ în ultimele două decenii.

Mulți oameni care sunt seropozitivi pot trăi acum, mulțumită științei, o viață mult mai lungă și mai sănătoasă decât în urmă cu câteva decenii, atâta timp cât iau în mod regulat tratamentul medicamentos antiretroviral.

Rata de supraviețuire a persoanelor seropozitive s-a îmbunătățit în ultimii 20 de ani, cercetătorii constatând că datorită progreselor în medicina modernă, HIV nu mai este considerat o boală terminală. Mai degrabă oamenii de știință o numesc boală cronică, adică gestionabilă. Nimeni nu spune că nu este luată în serios, ci că nu mai presupune o condamnare așa cum era în trecut, la începutul pandemiei cu acest virus.

Noile teste, tratamente și progrese tehnologice pentru HIV au îmbunătățit mult ceea ce a fost odată o perspectivă sumbră. Față de acum 30 de ani, persoanele cu HIV pot trăi o viață lungă și sănătoasă. Important în acest sens este screeningul de rutină.

Detectarea timpurie și tratamentul în timp util sunt esențiale pentru gestionarea virusului, extinderea speranței de viață și reducerea riscului de transmitere. Cei care rămân netratați au mai multe șanse să experimenteze complicații de la HIV care ar putea duce la alte complicații.

Medicamentele antiretrovirale pot ajuta la încetinirea daunelor cauzate de infecția cu HIV și pot preveni astfel dezvoltarea acesteia în stadiul 3 sau SIDA. Administrarea a trei sau mai multe medicamente antiretrovirale zilnic, conform cu prescripțiile doctorului, ajută la suprimarea cantității de HIV din organism (așa numita încărcătură virală).

În prezent, nu există nici un remediu pentru HIV și nu există niciun vaccin.

Față de coronavirus care se răspândește cu ușurință prin salivă și pentru care acum este disponibil un vaccin, în cazul virusului imunodeficienței umane situația este diferită. HIV nu se răspândește prin salivă. Este posibil să te protejezi împotriva acestui virus, deoarece se cunoaște exact modul în care virusul se răspândește și anume prin fluidele corporale. Deși celulele HIV trăiesc în aproape toate părțile corpului uman, acesta se răspândește numai dacă intrați în contact direct (adică nu prin piele, ci mai degrabă trebuie să intre efectiv în corp, printr-o tăietură, orificiu corporal etc.) cu sânge, material seminal, secreții vaginale sau lapte matern.

Cel mai adesea, HIV se transmite printr-un contact sexual neprotejat sau printr-un ac contaminat, ceea ce înseamnă că oricine se poate proteja cu ușurință doar folosind ace curate (cele care nu au mai fost folosite până acum) sau folosind prezervative atunci când participă la un act sexual.

Ziua Mondială de combatere a SIDA

Panglica roșie este simbolul mondial pentru solidaritatea cu persoanele depistate HIV pozitiv și a celor care trăiesc cu SIDA. Ziua mondială de combatere a SIDA este observată la data de 1 decembrie, este dedicată creșterii gradului de conștientizare a pandemiei cauzate de răspândirea infecției cu HIV, care a făcut peste 30 de milioane de victime din anul 1981 când a fost descoperită. În prezent aproximativ 30 de milioane trăiesc în prezent cu boala.