Cum ajutăm copiii să rămână activi intelectual în vacanța de iarnă?
Deși pandemia actuală a făcut ca mulți copiii să fie nevoiți să învețe de acasă în cadrul școlii online, vacanța de iarnă este totuși o pauză de la activitățile școlare obișnuite. Cu toate acestea, unii părinți își doresc ca nivelul de activitate intelectuală al copiilor să nu scadă în săptămânile departe de profesori. De aceea învățarea amuzantă reprezintă o bună oportunitate în aceste zile de a petrece timp de calitate concomitent cu angajarea creierului celor mici în activități stimulante intelectual.
Părinții de pretutindeni pot să se asigure că procesul de învățare nu se oprește în săptămânile de vacanță de iarnă. Specialiștii din domeniul educației precizează că în acest timp nu ar trebui să fie dedicat atât de mult conținutului, ci pe aplicarea conținutului. Vedeți mai jos 4 exemple prin care învățarea amuzantă poate fi replicată în casele dumneavoastră.
1. Plimbările în natură transformate în misiuni de explorare
Într-o plimbare în aer liber sau în natură, într-un parc sau în zonele de pădure și munte, vorbiți despre fulgi de zăpadă și angajați-vă într-un dialog cu cei mici, ipotezând modul de formare a zăpezii, spre exemplu de ce temperatură ar fi nevoie pentru ca neaua să poată să se formeze și să cadă din nori.
De asemenea, în aceste plimbări puteți fotografia împreună plante, animale și păsări, observând cum se comportă acestea din urmă, iar apoi publica fotografiile în social media pentru a primi răspunsuri de la comunitatea de prieteni privind ce descoperiri au făcut cei mici în plimbarea de explorare.
2. Matematica și gătitul
Gătitul nu este doar o artă ci și o știință. În timpul pregătirilor mâncărurilor specifice sărbătorilor, părinții pot să își încurajeze copiii să îi ajute în bucătărie prin măsurarea cantităților necesare. Și nu doar specificarea gramajului exact ci solicitându-le acestora să dubleze, să înjumătățească sau să cvadrupleze cantitățile. Mai mult decât atât, copiii pot învăța despre modalitate acțiunii diferitelor ingrediente, cum ar fi drojdia și ce efect au acestea asupra mâncării finale.
3. Lucratul împreună în jocuri
Este cunoscut faptul că jocurile de societate (boardgames) sunt motive pentru ceartă în familie. Însă există și destule jocuri în care este nevoie de colaborare și lucrat împreună cu ceilalți membri ai echipei. Așadar, procurați câteva puzzle-uri mai complexe sau alte jocuri cum ar fi cele de evadare în care jucătorii trebuie să lucreze împreună pentru a atinge un obiectiv comun.
4. Deprinderea abilităților de viață
Unele abilități nu se învață la școală și mai târziu în viață unii copii s-ar putea simți pierduți în fața unor situații. Pentru a-i pregăti, puteți începe de acum, cu lucruri simple dar importante. Cum ar fi organizarea unui raft sau dulap, gestionarea banilor din portofel, scierea unei liste de cumpărături (astfel vor dobândi și abilități logice pentru că astfel o masă se poate descompune în ingredientele necesare).
Pentru copii mai mari și adolescenți discuțiile din această categorie ar privi ce cariere ar putea urma și ce competențe i-ar aduce mai aproape către acel deziderat profesional.