6 din 10 mesaje primite pe e-mail în numele băncilor sunt frauduloase, informează Bitdefender
Furnizorul de tehnologie de securitate cibernetică, Bitdefender, anunță că fraudele bancare prin e-mail devin tot mai populare, iar autorii acestora devin tot mai buni la imitarea mesajelor autentice de la bănci, folosind în scopul lor fraudulos siglele și formatele vizuale ale unor bănci cunoscute din România.
Mai mult decât atât, infractorii informatici ar folosi și jargonul financiar specific în tentativa lor de a înșela oamenii, astfel încât tot mai multe persoane devin victimele fraudelor. Din cauza acestor aspecte, de aceea depistarea capcanelor este mult mai dificilă decât până acum, în special când victimele accesează e-mailul de pe telefon sau tabletă, în grabă!
Mesajele care pretind a fi trimise în numele băncilor au devenit enorm de populare în contextul pandemiei, de când cumpărăturile online s-au înmulțit, iar tranzacțiile bancare dar și administrarea conturilor au fost mutate în spațiul internautic.
Conform cu datele Bitdefender, un nou record a fost atins în luna octombrie când 6 din 10 e-mailuri asociate serviciilor financiar-bancare au fost marcate drept spam față de luna septembrie când maximul zilnic era de 38%.
Greșelile gramaticale au dispărut, la fel și lipsa de atenție a expeditorilor la detalii. Devenind mai coerente și mai credibile, mesajele de pe e-mail urgentează clienții să transmită date personale sau informații financiare sau să-și actualizeze datele, în acest fel oferind pur și simplu accesul infractorilor. Mai mult, este folosită chiar invitația la accesarea unui link pentru a rezolva o problemă de securitate asociată cu o posibilă fraudă!
Recomandări pentru a depista posibilele mesaje pe e-mail frauduloase:
- Nu transmiteți date financiare și informații personale ca urmare a unor solicitări venite prin e-mail.
- Înainte de a accesa fișiere atașate sau linkuri care pretind a fi de la bancă, asigurați-vă că verificați cu atenție adresa de e-mail a expeditorului. Dacă domeniul nu este de tipul @bancă.ro, ci @bancă-ro.online sau alte versiuni înșelătoare, există riscul unei tentative de fraudă.
- Folosiți o soluție de securitate performantă, capabilă să depisteze asemenea înșelătorii.