Se conturează o scădere de 5% a PIB-ului României pe întreg anul 2020
Chiar dacă guvernanții încearcă să prezinte o situație pe care o au sub control, conform datelor Institutului Naţional de Statistică scăderile trimestriale sunt nemaivăzute în istoria de după 1989 a economiei din România. Cifrele depășesc recordurile negative ale crizei din 2008-2009.
Cercetători din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB-FSEGA) au analizat, în cadrul proiectului „COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor”, impactul în timp real al pandemiei de coronavirus și măsurile luate de autorități asupra economiei din România. Economiștii, bazându-se pe un model cu factori comuni dinamici (DFM – Dynamic Factor Model), au monitorizat cifrele dar și au elaborat analize şi previziuni privind perspectivele economice ale ţării.
Conform calculelor cercetătorilor UBB, la nivelul întregului an 2020 se conturează o scădere a PIB-ului de aproximativ 5%.
Pe baza celor mai recente date, rezultatele arată că după scăderea record a produsului intern brut (PIB) în al II-lea trimestru al anului 2020, respectiv după recuperarea mai lentă a acestor pierderi în cel de al III-lea trimestru, revenirea economică în formă „V” nu mai reprezintă un scenariu realist. Mai degrabă, realitatea ar indica o evoluţie a PIB-ului în formă de „W” asimetric, cu o nouă scădere în ultimul trimestru al acestui an.
Trimestrul II din 2020 a fost cel mai grav afectat, scăderea economică atingând un record de 12,2% faţă de primul trimestru al anului, astfel fiind depăşite nivelurile din 2008-2009. Cercetătorii calculează că scăderea din trimestrul III va fi mai moderată, de doar 1%, previziunea fiind de fapt în concordanţă cu efectele economice ale celui de al doilea val al pandemiei abătut asupra tututror Statelor Membre UE – majoritatea analiştilor preconizând o scădere de 2% – 3%.
Revenire completă a economiei peste 2 ani?
Prognozele cercetătorilor UBB pe termen mediu și lung ar plasa revenirea completă a economiei la nivelul performanţei aferente perioadei premergătoare crizei de coronavirus în cursul anului 2022, cel mai probabil în trimestrul II.
Scenariul cel mai probabil cu care lucrează economiștii, condiționat de producția și livrarea eficientă a vaccinului împotriva COVID-19 în toată țara în complementaritate cu utilizarea eficientă și strategică a fondurilor de sprijin economic european, arată că PIB-ul României va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei la 2 ani și jumătate după izbucnirea pandemiei în Europa.