SIF Banat-Crișana poate prelua Doosan IMGB, anunță Consiliul Concurenței

Tranzacţia de preluare a companiei Doosan IMGB SA de către Societatea de Investiţii Financiare Banat-Crişana SA (SIF Banat-Crişana) a fost autorizată de Consiliul Concurenţei care consideră că o astfel de procedură nu contravine legislației din domeniu.

Societatea de Investiții Financiare Banat-Crișana este constituită ca societate pe acțiuni cu capital integral privat și funcționează ca societate de investiții de tip închis cu o politică de investiții diversificată, fiind autorizată, reglementată și supravegheată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Obiectivul investițional al SIF Banat-Crișana este administrarea unui portofoliu diversificat de active de calitate, în măsură să asigure atât generarea de venituri pe termen scurt cât și prezervarea și creșterea pe termen mediu-lung a capitalului.

În urma analizei economice realizate de Consiliul Concurenţei, instituția a constatat că operaţiunea propusă de SIF nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa româƒnească sau pe o parte substanţială a acesteia. Astfel nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea preluării Doosan IMGB de către SIF cu un mediu concurenţial normal.

Înființată în 1963 ca o companie de mașini grele, IMGB (Intreprinderea de Masini Grele Bucuresti) a continuat să se dezvolte și să primească autorizații de la firme de renume cu este Alstom sau Delas, pentru turbine cu abur de 330 MW., prima de acest tip fiind pusă în funcțiune în 1973, la Rovinari, alte 15 fiind furnizate în deceniile care au urmat către China. IMGB devenise principalul furnizor de componente pentru toate proiectele hidroenergetice din Romania, cum ar fi Porțile de Fier, dar și Centrala Nucleară de la Cernavodă sau alte centrale nucleare, sistemul V V E R din Rusia, Republica Cehă, Bulgaria.

După 1990 este divizată în 5 companii, noul IMGB pastrand întreagă divizia metalurgică și divizia mecanică, iar în 1998 compania este preluată de catre grupul norvegian Kvaerner-British, orientând-o spre piața pieselor turnate și forjate grele, crescând valoarea produselor prin prelucrare avansată. Din anul 2006 IMGB este preluată de catre grupul sud-coreean Doosan Heavy Industries & Construction.

Consiliul Concurențe mai specifică faptul că IMGB obţine şi venituri din închirieri de spaţii de birouri şi din vânzarea de certificate de dioxid de carbon CO2. Decizia de autorizare a preluării va fi publicată pe site-ul autorităţii naţionale de concurenţă, după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial.