Metodă nouă de regenerare puternică a nervului optic ar putea fi posibilă în viitor
O nouă cercetare a regenerării nervilor optici îi face pe oamenii de știință și pacienții de glaucom să spere că în viitor tratamentul care a produs rezultate benefice la șoareci va putea fi folosit și la persoanele care suferă de boli grave de vedere.
Deși studiul publicat recent de jurnalul Nature Communications se află încă în stadiile incipiente, acesta s-a concentrat în principal pe înțelegerea modului în care funcționează o moleculă numită protrudină cu care este sprijinită creșterea celulară în nervii optici. Echipa internațională declară că metoda folosită reprezintă una dintre cele mai puternice regenerări ale nervului dintre orice tehnică cunoscută în prezent. Urmează ca cercetătorii să verifice dacă produce aceleași efecte protrudina și în celulele cultivate de retină ale oamenilor.
Cercetătorii au arătat că producția crescândă de protrudină a stimulat regenerarea celulelor nervoase care au fost tăiate în prealabil de un laser. Echipa de cercetători a observat că axonii fusiformi s-au regenerat pe lungimi mai mari și în mai puțin timp decât celulele netratate! Apoi au fost stimulate celulele nervoase ale ochiului să producă mai multă protrudină.
Astfel, s-a verificat că acest lucru ajută la protejarea celulelor nervoase de deteriorare. Chiar și atunci după ce retina nu mai era prezentă. Șoarecilor adulți li s-a făcut o injecție direct în ochi, provocând celulele nervoase să accelereze producția de protrudină. Subiecții care au primit injecție au avut mai multe celule nervoase supraviețuitoare în retine, chiar și după o leziune optică, comparativ cu grupul de control.