Plățile online nu sunt atât de folosite în România de teama furtului datelor (STUDIU)

Principalul motiv pentru care în România nu se folosesc plățile online sau metodele de tranzacții online/mobile banking îl reprezintă teama de furtul datelor personale, acest aspect fiind menționat de 26% dintre respondenții unui studiu efectuat la nivel național.

Sondajul realizat în perioada 4-10 septembrie 2020 de către Reveal Marketing Research arată care sunt barierele pentru care românii și româncele nu fac plăți online niciodată sau nu le fac atât de des. Printre motive se află faptul că o astfel de modalitate de plată nu le oferă sentimentul de control, așa cum o face contactul direct cu banii (11%), dar și obișnuința de a merge la bancă pentru a face plăți și preferința acestora de a avea contact direct cu numerarul (11%).

Unde ajung banii?

Această incertitudine legată de locul în care pot ajunge banii printr-o tranzacție electronică este o altă barieră în ceea ce privește comportamentul plăților online sau mobile banking, aceasta fiind menționată de 9% dintre respondenți.

Deși generația tânără este în principal deschisă spre noutate, „teama de necunoscut” a fost folosită pentru a explica neutilizarea serviciilor de online banking (13%). Într-un clasament mai detaliat tinerii profesioniști declară în proporție de 12% că utilizând metodele electronice nu au încredere că banii vor ajunge acolo unde ar trebui.

Diferența dintre mediul rural și mediul urban se micșorează

Conform datelor publicate, diferințele dintre mediul urban si mediul rural în utilizarea plăților online devin tot mai mici. Conducerea companiei care a realizat studiul declară că în ciuda multor bariere care încă există, procentele de diferență dintre utilizatorii din mediul rural și cei din mediul urban sunt semnificativ mai scăzute, comparativ cu anii anteriori.