Rată de absorbție 44% a fondurilor europene în perioada 2014-2020

După 6 ani de când a fost lansată ultima rundă de fonduri europene, România înregistrează o rată de absorbție de 44% din totalul fondurilor alocate de la Uniunea Europeană pentru programul 2014–2020. Suma de 13,4 miliarde euro este o sumă confirmată de Ministerul Fondurilor Europene ca fiind suma primită de țara noastră de la UE.

Procentul mic de absorbție situează România la coada clasamentului european și sub media de 50% a UE.

Europarlamentarul Vlad Botoș a prezentat public datele confirmate de Ministerul Fondurilor Europene și de Comisa REGI (Dezvoltare Regională) din Parlamentul European. Reprezentantul USR-PLUS subliniază că unul din motivele pentru rata scăzută de absorbție este faptul că un potențial beneficiar pierde prea mult timp întocmind dosare și cereri de finanțare pentru a afla că nu este sau că este eligibil.

În contextul autohton, consultanții în fonduri europene au devenit mai degrabă niște ghizi într-un labirint birocratic în loc să fie consultanți financiari care să evalueze și analizeze impactul fondurilor europene în viața economică a unei societăți comerciale sau impactul socio-economic pe care l-ar avea fondurile europene în cazul autorităților publice.

Drept urmare, dacă dorește o capacitate de atragere mai mare, România are nevoie de o schimbare imediată în abordarea politicii de absorbiție a fondurilor europene. Printre recomandările făcute de europarlamentarul USR-PLUS se numără abordarea unitară în evaluarea proiectelor, eliminarea birocrației printr-o mai bună cooperare interinstituțională, scurtarea termenelor de evaluare, digitalizarea sistemelor de evaluare dar și consultări corecte și eficiente cu toti actorii din acest domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *