Harta burselor școlare din România (Raport SAR)
Prin Legea educației, elevii au dreptul la burse școlare. Merit, studiu, ajutor social și performanță – sunt cele 4 tipuri de burse pe care autoritățile locale sunt obligate prin lege să le acorde, în baza unor criterii clare, stabilite prin ordin de ministru. În anul școlar 2019 – 2020, 94% dintre localitățile din România au încălcat dreptul elevilor la burse școlare!
Raportul realizat de Societatea Academică din România în parteneriat cu Avocatul Poporului, între ianuarie și septembrie 2020, a adus la cunoștiința publicului faptul că din 3182 de autorități publice locale, doar 180 (5.66%) acordă integral burse școlare pentru elevi, cu respectarea cadrului legal în vigoare.
Astfel, în 3002 unități administrativ-teritoriale dreptul la burse școlare este încălcat. Cu excepția Municipiului București și a județelor Constanța și Ilfov, niciun alt județ nu depășește un procent de 20% din unități administrativ-teritoriale care să ofere în mod integral burse școlare. Pentru a fi acordate Primăriile și Consiliile Locale trebuie să ia în considerare următoarele criterii:
- bursa de merit: elevii cu media generală a anului anterior peste 8,5 sau premii obținute la olimpiadele județene;
- bursa de ajutor social: elevii orfani; elevii care suferă de boli grave; elevii navetiști, care în localitatea de domiciliu nu au școală și elevii proveniți din familii cu un venit/persoană sub 630 de lei pe lună (50% din salariul minim pe economie);
- bursa de studiu: elevii care în mod cumulativ au media generală peste 7 și venitul/membru de familie sub salariul minim pe economie;
- bursa de performanță: elevii cu premii la olimpiadele naționale.