5 MILIARDE EURO – pierdute din mai până în iulie de către Executivul României la summitul Consiliului European?

Cele 80 de miliarde de euro cu care președintele Iohannis, Guvernul Orban și PNL-ul se laudă după summitul Consiliului European ar fi de fapt o „reușită” în minus pentru România. Argumentul pentru acest lucru nu vine de la forțe politice adversare, ci chiar de la Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș!

Într-o declarație din luna mai 2020, reprezentantul Guvernului Orban preciza că suma de care România ar putea să beneficieze este de 85 de miliarde de euro. Cu alte cuvinte, cu 5 miliarde de euro în MINUS față de suma cu care s-a întors Klaus Iohannis de la summit. Astfel, nu este de mirare de ce președintele nu a anunțat nicio țintă, o prioritate sau vreun plan cu care a mers la discuțiile de la Bruxelles.

Calculul oferit de ministrul Boloș, în cadrul webinarului ”Deciziile în Noua Economie” din data de 28 mai este și mai explicit: „Suma pe care urmează să o primim suplimentar de la bugetul Uniunii Europene este de 31 de miliarde de euro. Asta înseamnă că, pe lângă ce am avut în cadrul politicii de coeziune, 30,5 miliarde de euro, pe lângă ce am avut în cadrul politicii agricole comune, 21 de miliarde de euro, acum se mai adaugă această sumă impresionantă care a fost anunţată ieri (miercuri n.r) ca şi facilitate de finanţare nouă. Adică, practic, cu suma suplimentară care va fi acordată (…) România, din fonduri europene, are azi 85 de miliarde de euro, o sumă pe care va trebui să o gândim foarte bine pe termen lung în ce priveşte intervenţiile şi tipurile de acţiuni pe care le vom susţine.”

La finalul reuniunii extraordinare a Consiliului European de la Bruxelles, la 21 iulie președintele Iohannis a declarat că „după discuţii foarte complicate, după negocieri foarte complicate, după patru zile şi patru nopţi de negociere, am obţinut pentru România o sumă impresionantă” de aproape 80 de miliarde de euro pentru proiectele europene. Chiar dacă banii sunt cu 5 miliarde de euro în scădere față de ce anunțase în urmă cu două luni șeful Ministerului Fondurilor Europene, Klaus Iohannis a adăugat că finanţarea obţinută de România este „un rezultat frumos”.

Într-o comunicare pe internet, Victor Negrescu, fostul Ministru al Fondurilor Europene și actual deputat în Parlamentul European, a detaliat sumele și fondurile pentru dezvoltarea rurală, cercetare, sănătate sau digitalizare pe care România putea să le obțină, însă acest lucru a fost imposibil pentru că practic ţara noastră „nu a existat în aceste negocieri, nu a avut o agendă clară şi a obţinut mai puţin decât formulele matematice sau cât ne trebuia dacă ne uităm la necesităţile reale ale ţării noastre, decalajele de dezvoltare şi impactul crizei COVID-19.”

🔴 Față de propunerea inițială a Comisiei Europene și a Parlamentului European, cetățenii europeni și România pierd prin…

Publicată de Victor Negrescu pe Luni, 20 iulie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *