Președintele Autorității Electorale Permanente despre semnăturile electronice: cine nu are curaj, să nu le folosească
Preşedintele AEP, Constantin Mituleţu-Buică, a precizat într-un eveniment organizat online la sfârșitul săptămânii, că la alegerile locale din România ce vor avea loc la finele lunii septembrie s-a introdus şi facilitatea de a strânge în format electronic semnăturile de susţinere a candidaţilor.
Datele susţinătorilor şi semnăturile acestora pot fi colectate pe suport de hârtie sau prin mijloace electronice, acestea din urmă incluzând platforme on-line specifice şi serviciile de poştă electronică, aspect nemaifolosit până în prezent. AEP vine cu următoarele precizări legate de acestea:
- listele de susţinători întocmite în format electronic pot fi semnate de către susţinători cu semnătură electronică.
- lista de susţinători poate conţine datele unui singur susţinător.
- listele de susţinători în format electronic sunt valabile numai dacă veridicitatea datelor este atestată prin declaraţia pe propria răspundere întocmită în format electronic, dată conform legii şi semnată cu semnătură electronică calificată de către persoana care a colectat datele şi semnăturile susţinătorilor.
Președintele Autorității a venit însă cu o declarație suprinzătoare. Referindu-se la utilizarea semnăturii electronice pentru listele de susţinători, acesta a spus că:
Drept urmare, cine nu are curaj, să nu le folosească. Cine are curaj, să-şi asume că 500 de semnături au fost strânse pe o platformă care generează aceste semnături. (…) Nu aveţi curaj, nu le depuneţi.
Deși ideea semnăturii electronice este una bine-venită și apreciată de susținătorii digitalizării administrației și aparatului birocratic din România, exprimarea președintelui Autorității Electorale Permanente nu este cea mai fericită. Utilizarea unei tehnologii deja cunoscute la nivel mondial nu ar trebui să țină de curaj, ci de ușurința folosirii acesteia și deschiderea publicului către metoda online în locul celei fizice.